Talent op de werkplek

Columns

Het heeft een paar jaar geduurd, maar eindelijk horen we dan ook uit de academische hoek het geluid dat het zoeken naar duizendpoten, schapen-met-vijf-poten en nadere alles-kunners de langste tijd heeft gehad, zie Talentontwikkeling 3.0.

Van je bent een talent naar je hebt een talent

Het is natuurlijk heel verleidelijk om all-rounders in huis te halen, want overal in te zetten en zelfsturend en zelfstartend. Kortom: weinig omkijken naar. Maar wie een beetje zicht heeft op mens en werk weet dat het dan dringen wordt bij de bron. De meeste mensen zijn, mijzelf incluis - zoals in het Engels mooi wordt verwoord - mediocre. We moeten het doen met de over het algemeen schaarse kwaliteiten die we in huis hebben.

De organisatie ontharken

Als we dat inzicht hebben, is er nog wel wat werk aan de winkel. Want in tegenstelling tot competentieontwikkeling waar we in de reparatiemodus staan, gaat het bij talentontwikkeling ineens over het ontwikkelen van dingen die we al goed kunnen.
Dit lijkt op het spelen met taal, maar dit ogenschijnlijke verschilletje in de marge blijkt vaak toch een dingetje. We zijn in organisaties al decennia gewend om de plek van de medewerker te normeren. Het passend maken op die norm is een terugkerend thema bij werving, selectie, leren & ontwikkelen en de bijbehorende gesprekken in de HR-cyclus.

De oplossingsrichting is te vinden in het verder kijken dan de functie in de hark. Zoeken naar plekken waar de medewerker met zijn of haar talent beter uit de verf komt. En, wellicht belangrijker, waar zijn of haar talent is te ontwikkelen.

Werken is leren, leiden is passend werk zoeken

Uit onderzoek blijkt dat trainingen maar voor een kwart bijdragen aan de performance van onze medewerkers. Als we met deze wijsheid naar talentontwikkeling kijken, kunnen we dus concluderen dat de werkplek het verschil gaat maken.

Als organisaties zenuwachtig worden van het gebrek aan passend personeel en keer op keer constateren dat er meer hengels in de zelfde vijver hangen, is het goed het net aan de andere kant uit te gooien.

Het is verleidelijk om deze uitdaging weer bij P&O neer te leggen. Zelf denk ik dat ‘de lijn’ een uitdagende opdracht erbij krijgt: creëer werk, een organisatie en werkplekken waarin de talenten van iedere medewerker tot zijn recht komen. Denk in rollen die nodig zijn om de organisatie te laten werken en laat medewerkers rollen vervullen die bij hen passen.

Lastig? Wellicht. Mogelijk? Zeker!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Talent ontwikkeling