Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Hoewel participeren inderdaad het beleidsmatig woord van 2013 is, moet er inderdaad nog veel gebeuren om dit echt in de praktijk te brengen. Dat het mogelijk is, dat weten we ondertussen. Maar er is -zoals Dirk-Jan ook aangeeft- nog veel te doen om participatie ook echt gemeengoed te laten zijn in onze samenleving. Ben het ook zeker met Dirk-Jan eens dat er nog veel moet gebeuren, in termen van verticaal denken en horizontaal doen.

Los van vastgeroeste patronen, is er ook nog de business case van participatie. Wat kost het om grote groepen, al dan niet digitaal, te mobiliseren voor participatie, wat levert het op en vaak geldt voor bestuurders ook nog nadrukkelijk de vraag, wat zijn onze (mijn!) risico’s?

Dan zien we wel dat door dit soort maatschappelijke ontwikkelingen, de business case van participatie ook -helaas nog niet erg snel- aan het keren is. De kosten van participatie worden vaker in relatie tot het voorkomen van herstelkosten gebracht (geen of minder reparatie achteraf). De opbrengsten worden bij goed georganiseerde participaties, sneller gevonden en verzilverd. Tegenwoordig worden de risico’s van participatie soms ook in het daglicht gezet van de risico’s van niet-participatie (zeg maar, beleidsontwikkeling oude stijl).

Al met al zijn dit naar mijn ervaring, achtergronden die zeker ook bijdragen aan de gevraagde (grote) cultuuromslag, waar Dirk-Jan het over heeft.

[…] buur dan een verre vriend Onze oude vertrouwde verzorgingsstaat wordt snel ingewisseld voor een participatiemaatschappij. Vadertje Staat trekt zich terug en wil uit bezuinigingsoptiek alleen nog maar het hoogst […]

x
x