Ontdek je sterke punten

Columns

Het ontdekken van je “krachten” is om verschillende redenen interessant. Allereerst geeft het een goed beeld van wat voor jou belangrijk is en waar je goed in bent. Daarnaast kan het richting geven aan je ontwikkeling. De zogenoemde HIA vragenlijst is hiertoe gratis beschikbaar op de site van het Instituut voor Positieve Psychologie.

Positieve DSM

De afgelopen periode is er veel aandacht geweest voor de DSM-5. Dat is de nieuwste versie van het handboek voor psychiaters en psychologen waarin psychologische ziekten beschreven staan. Een dergelijke  beschrijving is nodig om de communicatie tussen behandelaars te vergemakkelijken en om het onderzoek naar specifieke ziekten te structureren.

Rond de eeuwwisseling hebben psychologen uit de positieve psychologie een “positieve DSM” samengesteld. In dit handboek staat systematisch beschreven wat de kenmerken zijn van positief psychologisch functioneren. In plaats van over ziekten gaat het over de verschillende manieren waarop we psychologisch kunnen excelleren. Zo worden bijvoorbeeld eigenschappen als moed, voorzichtigheid, sociale intelligentie en leiderschap omschreven.

Het uitgangspunt achter de classificatie is helder. Allereerst is nagegaan welke psychologische eigenschappen in elke cultuur als positief ervaren wordt. Uit dat onderzoek kwamen zes waarden naar voren: wijsheid, moed, medemenselijkheid, rechtvaardigheid, matigheid en spiritualiteit.

Als richtsnoer voor je handelen zijn deze waarden nog te vaag. Daarom zijn ze verder onderverdeeld in gedragsmatige componenten die we “krachten” noemen. Creativiteit, nieuwsgierigheid en het hebben van perspectief zijn bijvoorbeeld gedragingen die horen bij de waarde Wijsheid. Terwijl vitaliteit en doorzettingsvermogen krachten zijn die vallen onder Moed.

Uiteindelijk leidt deze classificering tot het handboek van Krachten en Waarden*. De vragenlijst die er bij ontwikkeld is, geeft je inzicht in jouw krachten. Het Instituut voor Positieve Psychologie doet, in samenwerking met Dirk van Dierendonck van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit onderzoek naar de Nederlandse Versie van de VIA-Krachtenvragenlijst. Je kunt de test gratis afnemen en krijgt dan direct een terugkoppeling via de mail.

De krachtenbenadering voor coaching en loopbaanadvies

De VIA-krachtenvragenlijst is ontwikkeld als instrument om je te ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling. Als je weet welke krachten bij jouw goed ontwikkeld zijn, kun je zoeken naar manieren om deze vaker te benutten en om ze verder te ontwikkelen.
Door het werk van Marcus Buckingham heeft de “krachtenbenadering” echter ook een duidelijke functie gekregen voor de ontwikkeling binnen de werksfeer. Buckingham stelt dat we bij het ontwikkelen van mensen teveel kijken naar de slechte punten. In een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) staat over het algemeen vooral opgenoemd aan welke zwakke punten gewerkt moet worden. Er wordt veel minder gekeken naar mogelijkheden om de sterke punten te optimaliseren.

De krachtenbenadering gaat er vanuit dat het optimaal benutten van je sterke punten uiteindelijk beter werkt dan het werken aan je zwakke punten. Het werken aan sterke punten leidt tot expertise, terwijl het werken aan je zwakke punten hooguit leidt tot middelmatigheid. Minder sterke punten moeten ook aandacht krijgen, maar alleen in zoverre ze de beoefening van de sterke punten in de weg staan.

Het werken vanuit je krachten is niet alleen effectiever, het is vooral ook leuker. Uit onderzoek van Djoerd Hiemstra* blijkt dat het werken vanuit je krachten een positief effect heeft op de motivatie. Het lijkt dan ook verstandig om bij loopbaanadvies te kijken naar de krachten die mensen hebben aangezien de tevredenheid met het werk zal groeien als men vaak gebruik kan maken van hun krachten.

*Peterson, C. Seligman, E.P. Character Strengths and Virtues (2004). APA, Oxford University Press.
*In press

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan Huisman
Leuk artikel. Op dit moment gebruik ik andere tools dan de vragenlijst die hier is beschreven. De VIA-krachtenvragenlijst lijkt mij een goede methode als basis voor ontwikkeleing.
Wel jammer dat de link in het artikel niet werkt en een foutmelding geeft.

Vriendelijke groet,
Jan Huisman
Jozef
De website http://www.ivpp.nl/ werkt niet. is het veranderd?
Robert Haringsma
Ik heb alles nagelopen, maar hij doet het gewoon. Het is dus ook nog steeds dezelfde site.

Meer over Talent ontwikkeling