Channels

Hoe leidend ben ik? Een eenvoudige vraag die we vaak maar moeilijk kunnen beantwoorden.Ook omdat we de vraag meestal horen als: “ben je een leider?” En dan komen andere elementen in het spel, zoals functie, hiërarchie, status, macht, geld, etc. Maar ook omdat het in de Nederlandse cultuur vaak not-done is om te zeggen dat je ergens goed in bent. Want doe maar gewoon …

De vraag is niet alleen relevant voor mensen in leidinggevende positie, maar voor iedereen. In vele aspecten van ons leven en werken laten we ons leiden. Soms kiezen we daar bewust voor, maar grotendeels gebeurt dat toch onbewust. Bijvoorbeeld, we laten ons leiden door wat er “normaal” is in de maatschappij. Wat moet, wat mag, wat zal, etc. Maar vooral: wat niet moet, wat niet mag, wat niet zal, etc.

We zijn toch vooral volgend

Het wordt als een verlies ervaren als je moet toegeven dat je toch meer volger bent dan leider. Want volger wil toch niemand zijn? Toch zijn mensen vooral volgend. En dat is ook begrijpelijk vanuit de menselijke evolutie. Meer daarover vind je in het boek “De natuurlijke leider” van Mark van Vught en Anjana Ahuja.

Lees ook:

Lijden of Leiden?

Volgend zijn hebben we aangeleerd en geïnternaliseerd als COPs: conditioneringen, overtuigingen en patronen. Onbewust gaan we grotendeels meer lijdend dan leidend door ons leven. Vaak gaat dat goed, maar steeds vaker beginnen we ons af te vragen: “Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe? Kan het niet anders? En is dit nou wat ik echt wil?” En ontstaat er ruimte om volgend zijn weer af te leren.

Het goede nieuws is echter dat we tegelijkertijd volgend en leidend zijn. We volgen anderen als we daar beter van worden. Maar tegelijkertijd leiden we anderen in de dingen, waar we zelf goed in zijn. Vaak gebeurt het laatste zelfs heel erg onbewust. Ga zelf maar na wie zich allemaal door jou laten leiden, vooral door het (goede) voorbeeld dat je geeft. Kijk bijvoorbeeld naar je kinderen, je familie, je vrienden, je collegae, je team, je tennisclub, etc.

7 leidende vragen voor volgers

Je kunt ontwikkelen in meer leidend zijn. Vaak vooral door af te leren wat je aangeleerd hebt en door weer meer van je zelf te herkennen. Het begint soms met de vraag: “Hoe leidend ben ik?” Maar meestal met een van de velen deelvragen.

ArrayBijvoorbeeld:

 • Wie ben ik zelf? Verkenning laat je leren en groeien.
 • Waar hunker ik naar? Verlangen drijft je krachtig vooruit in het leven.
 • Waarin ben ik krachtig? Vermogen levert je ongekende krachten voor alle situaties.
 • Hoe verantwoordelijk ben ik? Verantwoordelijk ben je altijd zelf voor je denken en doen.
 • Welke verbintenis ga ik aan? Verbinding is er altijd met de mensen en wereld om je heen.
 • Waaruit put ik moed? Vertrouwen geeft je moed om door te gaan, vooral in moeilijke tijden.
 • Wat draag ik bij? Verschil maak je elke moment; door wat je doet (of niet doet).

Je beantwoordt deze vragen het best op een rustig moment. Een goede gesprekspartner helpt daarbij. En een drankje vaak ook.

We zijn benieuwd naar jouw antwoorden op deze vragen. Of andere relevante vragen die helpen om, naast volgend, ook meer leidend te zijn.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Het antwoord op de vraag hoe je meer leidend moet worden ligt besloten in dienstbaar zijn (Joe Jaworski, Synchroniciteit)

Diegeen die de groep volgt, leidt de groep.

x
x