Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Hoi Jeroen,

Ik denk dat de strakke besluitvormingsmodellen zoals Holacracy zeker waarde hebben. Hoewel ik Holacracy wel heel strak vind en heel rigide. Maar wat ik van waarde vind, is dat er gestreefd wordt om voorbij het ego besluiten te nemen, waarbij het gaat om wat voor de organisatie van belang is en niet wat je eigen belang is.

Er is natuurlijk een groot verschil tussen besluitvorming en meningsvorming. Voor meningsvorming (zeker in de messy situaties zoals jij die noemt) is meer ruimte nodig om alle invalshoeken te verkennen. Deep Democracy vind ik daar een geweldig middel voor. Niet alleen wordt er actief gestreefd naar het in kaart brengen van álle invalshoeken, door het principe dat wat gezegd wordt niet van de individu maar van de groep is, trek je ook de angel van de persoonlijke belangenverstrengeling eruit.

Een combinatie van diep democratische meningsvorming en consent besluitvorming kan de kwaliteit van de besluitvorming in veel organisaties alleen maar verbeteren, is mijn overtuiging.

Hartelijke groet,

Heleen

x
x