Medewerkerstevredenheidsonderzoek? Kap daarmee!

Columns

Soms kan ik mij ontzettend ergeren aan zaken die tot niets maar dan ook niets leiden. Zoals van die mensen die nieuwsgierig afremmen om naar het ongeluk op de andere kant van de weg te kijken. En daarmee andere weggebruikers dwingen om voor niets in een file te belanden. Gedoe wat tijd kost en wat niets oplevert.

Zo kijk ik ook naar de welbekende traditionele medewerkerstevredenheidsonderzoeken die jaarlijks of gelukkig soms twee-jaarlijks worden uitgezet in talloze organisaties. En of het nu een hippe naam heeft als Employee Engagement Survey, happiness questionnaire of Betrokkenheidsonderzoek, het is veelal één pot nat.

De vragenlijst bestaat uit vijftig en soms meer vragen die via e-mail de organisatie in wordt geslingerd. Met daarbij het vriendelijke verzoek van de directie aan de mede...

Rob de Wilde
Lid sinds 2019
Helemaal gelijk Otie, vooral je voorstel voor survey feedback, minder vragen en het gesprek aangaan. We weten allang dat in de meeste MTO's 'communicatie' en 'management' laag scoren. Maar wat weet je dan? En wie weet dat dan? Er wordt vaak niets mee gedaan en de respons is vaak laag. Het wordt in managementteams besproken en aan diezelfde managers die laag scoren gevraagd om met een 'verbeterplan' te komen. Dan komt er wel een plannetje uit, maar wat zegt dat dan als je zelf het object van onvrede bent?

Je kunt in het verlengde van je betoog zelfs overwegen om helemaal geen vragenlijst te sturen, maar meteen een grote dwarsdoorsnede (alle functies en hiërarchische lagen) met elkaar in gesprek laten gaan en in real time afspraken te maken. Methodieken kun je allemaal vinden op internet onder 'Large Scale Intervention' of 'Whole scale Change'. Na zo'n bijeenkomst (kan ook digitaal) kort daarop leidinggevenden met hun eigen clubs en individuen verder de diepte in, eventueel met een facilitator erbij. Zo werk je van breed naar smal.

En niet te vergeten, zijn al die vragenlijsten gevalideerd? (wordt altijd wel geclaimd, maar is vaak heel dun). Wat zegt een statistiek? Is het niet alleen een momentopname die achterliggende en verschuivende dynamieken niet adresseert? Meten is niet weten. In organisaties met een sterk hiërarchische structuur en cultuur zijn de uitkomsten van een MTO vaak vertekend, veelal uit angst voor represailles en zorgen over anonimiteit.
Otie Hauser
Auteur
Dag Rob,
Dank voor je mooie reactie én waardevolle aanvulling mbt direct het gesprek aangaan.

Groet,
Otie

Meer over Betrokkenheid, commitment