Koning klant stimuleert codependent gedrag

Columns

De afgelopen decennia zijn we gehersenspoeld om de klant tot koning te tronen. Het idee hierachter is dat, als het met de klant goed gaat het met de organisatie ook goed zal gaan. Dit paradigma is overgewaaid uit de VS. Vandaag de dag ervaren we steeds meer de nadelige gevolgen hiervan, zoals burn-outs, hoge werkdruk, uitputting van de aarde, verstoorde werk/privé balans en zelfs seksuele intimidatie.  

Niet alleen de klant maar ook de economie wordt op de troon gezet. Als het goed gaat met de economie, dan gaat het goed met de mens is de gedachte.

Zichzelf verliezen in de klant

De klant tot koning tronen is een uiting van codependentie. Een negatieve vorm van narcisme. Codependentie betekent; jezelf verliezen in een ander. Of anders gezegd. Als het met de ander goed gaat, dan gaa...

Nico Wortel
Lid sinds 2019
Heel duidelijk artikel. Bedankt! Hopelijk is dit een eye-opener voor ontzettend veel bedrijven, dat ze weer échte producten moeten gaan leveren, en geen nepproducten 'waar de klant om vraagt'.

En voor degenen die zich herkennen in het lijstje van de codependents, wijs ik graag op de wereldwijde organisatie, die ook afdelingen in Nederland heeft: https://www.codependents-anonymous.nl

Nu alvast veel vreugde gewenst met uw herwonnen vrijheid!

Meer over Klantgerichtheid