ICT projectmanagement overheid. Keep it short & simple.

Columns

Lees met enige regelmaat in ManagementSite dat dingen onnodig worden gedifficulteerd. Vooral rondom de uitvoering van overheids ICT-projecten. Een onderwerp dat onlangs in de schijnwerpers stond vanwege de eindrapportage van de parlementaire onderzoekscommissie ICT. Ook ik ben van de school van de versimpelaars. Acteren in de sfeer van ‘KISS: keep it short & simple’.

Maar helaas, de praktijk is taaier. En dan blijkt dat sommige van de ManagementSite-meningen toch iets té kort-door-de-bocht zijn geformuleerd. Een sfeer uitademend van ‘dat doe je toch even, wat zitten ze daar toch te tutten’. Voorbijgaand aan het feit dat het toch allemaal net wat complexer is. Het helpt om zicht te krijgen op probleem achter het probleem. Heel huiselijk, zoals we dat van Albert Einstein hebben geleerd (...

Cees Derksen
Lid sinds 2019
Helemaal mee eens!! Maar daar hebben we wel politici en een ambtelijk apparaat voor nodig dat dit (artikel) begrijpt! Overigens, dat het structureren van informatie (-voorziening) leading moet zijn bij het organiseren van beleid en uitvoering van de overheid was al in de jaren 80 van de vorige eeuw bekend! Het toenmalige "informatiebeleid" en het centrale coordinatie streven van Binnenlandse Zaken, waren daarvan de uitingen. Het is niet gelukt omdat politici en topambtenaren hier (inhoudelijk) niets van wilde weten en omdat het niet strookte met de gewenste verdeling van macht en invloed tussen diezelfde politici en ambtenaren. Volgens mij is er op dat vlak (zie o.a. Elias) nog maar bitter weinig veranderd. Kortom, ik ben, geheel tegen mijn natuur in, niet optimistisch!

Meer over ICT & Internet