Hoge werkdruk uiting van narcisme

Columns

Werkdruk is een veelkoppig monster dat lastig te beteugelen is. Recente cijfers tonen aan dat 1 op de 6 werkenden last heeft van burn-out klachten.

Het niet kunnen beteugelen van de werkdruk blijkt niet eenvoudig. Het is een signaal dat hoge werkdruk onvoldoende wordt begrepen in de context van organisaties en gedrag van medewerkers. Want wat is hoge werkdruk nu precies? Hoe ontstaat het? Waarom heeft de een, in vergelijkbare omstandigheden geen last van hoge werkdruk en de ander wel? Omstandigheden blijken een matige invloed te hebben op een hoge werkdruk.

Narcistische Leiders

Er wordt de laatste tijd veel geschreven over narcistische leiders. Zij zouden de oorzaak zijn van een hoge werkdruk. Onlangs kwam Matthijs van Nieuwkerk negatief in het nieuws over misstanden in DWDD en de extr...

Pip de Lange
Lid sinds 2019
Ben het niet eens met het gebruik van "narcisme" in de tekst. Liever zou ik het woord "ego" gebruiken. Narcisme is volgens mij veel meer dan alleen een groot ego en vooral gekenmerkt door gebrek aan empathie en mededogen. Bovendien laten zij een ander geen keus maar zij bepalen. Er wordt geen rekening houdend met beider belangen maar alleen met hun eigen, al draaien ze het vaak wel zo alsof zij de goedheid zelve zijn. Als iemand iets voor mij wil doen waar ik niet om heb gevraagd kan het ook "please"gedrag zijn waarbij ze zichzelf weggeven wat nadeel heeft voor hunzelf. Iets wat een narcist nooit zal doen.
Het zichzelf boven een ander plaatsen zoals in de tekst weer gegeven kan een heel andere oorzaak hebben dan narcisme en daardoor minder funest.
Een narcist maakt altijd anderen kapot
Ik hoop dat de schrijver zich realiseert dat narcisme een zeer kwaadaardig fenomeen is voor de mensen in de omgeving waarop karaktermoord wordt gepleegd. De narcist voedt zich daarmee. Ook van dit fenomeen vind ik de voorbeelden in de tekst niet getuigen
Lid sinds 2022
Beste Sybren,

Wat een vrome wens... Narcisme laten uitsterven... Maar dit soort vrome wensen komen nooit in vervulling, want hopen op zingeving bij een narcist... onmogelijk. Het zijn lege zielen en die vullen zich enkel door, onder meer, ongevraagde hulp te verlenen. Want daardoor kunnen ze artificieel 'schitteren'. Dus stoppen met ongevraagd hulp geven gaat een narcist nooit doen, want het is een van zijn ingesleten gewoontes.

Kan een narcist überhaupt veranderen? Vergeet het! Het enige wat men kan doen is er ver van weg blijven. Heb je een baas die narcist is, begin dan met de zoekertjes naar werknemers van andere bedrijven te lezen en vooraleer je een contract tekent met een nieuwe baas, dan best navragen bij werknemers of je niet met een narcist te doen hebt (want anders blijf je bezig). Of zap'er worden en dagelijks in de spiegel kijken, dat is ook een optie. Het is die laatste optie waarvoor ik ooit koos, toen ik na vijftien jaar trouwe dienst in een bedrijf een nieuwe narcistische baas kreeg...

Dit is mijn bescheiden ervaring van zo'n halve eeuw.

Creatively,

Johan Roels
Sybren van der Schaar
Auteur
Dankjewel Pip voor je reactie.

Vanuit Jung Heeft het ego een nuttige functie zolang het geïntegreerd is in het geheel als mens. Zodra het ego een identiteit wordt dan noemt met dat Narcisme. Narcisme en codependentie zijn elkaars polariteiten.

Iemand die zichzelf goed heeft ontwikkeld op het vlak van persoonlijk leiderschap heeft niets te duchten van narcisten. Narcisten gaan deze mensen juist uit de weg omdat ze er niet tegen zijn opgewassen.

Codependentie, ook wel negatief narcisme genoemd komt veel voor onder de bevolking en daar zijn Narcisten naar op zoek. Narcisten hebben een neus voor codependenten en omgekeerd trekken codependenten naar narcisten toe.

Als codependentie getransformeerd wordt naar persoonlijk leiderschap dan zullen narcisten hun voeding missen en verschrompelen.
Pip de Lange
Lid sinds 2019
Sybren, in je aanvulling kan ik me volkomen vinden! Dank voor de toelichting!

Meer over Burn-out, stress, werkdruk