Helpen normen en waarden?

Cover stories · Interviews

Schoolorganisaties zijn de hoeksteen van onze toekomst. Leerkrachten zijn de ‘frontlijnsoldaten’ van onze samenleving; of ze nu willen of niet, ze voeren een civilisatieoffensief. Dat ‘frontlijnsoldaten’ moeten we al bijna letterlijk nemen. Intimidatie, oproer en dreiging met fysiek geweld doen op steeds grotere schaal hun intrede. Wat is hier de oorsprong van en wat is er aan te doen? Bowen Paulle spreekt duidelijke taal! Hij geeft zijn ervaringen in de Bijlmer en de Bronx. Deze verkorte versie van een eerder interview is door Paulle onlangs geredigeerd en aangevuld.

Willem Scheepers
Lid sinds 2019
Mijn eerste reactie was: nee hé, niet weer de discussie over, de kwaliteit van c.q. de vervelende 'kids' in, het VMBO onderwijs. Deze discussie wordt zo langzamerhand een maatschappelijke discussie. Zelfs een gerenommeerd damesblad als 'Margriet' besteedde er recent een bijna volledige uitgave aan (Overigens schrijft therapeut Annette Heffels daarin, en daarover, een leesbaar artikel.). Op deze manier wordt het bezoek van een leerling aan het VMBO onderwijs een stigma die (ook) ouders met ‘would be’ VMBO leerlingen gaat traumatiseren: ‘Neen, mijn kind gaat zeker niet naar het VMBO!’ (Maar waarheen dan wel??). En wie is met deze besluiteloosheid geholpen, zowel praktisch als emotioneel? Ik denk niet de betrokken leerling, zeker niet als er ook nog eens een verkeerde onderwijskeuze wordt gemaakt.
Soms dreigen we te vergeten dat ook onze mannelijke (én niet te vergeten vrouwelijke) studenten, die daarvoor ‘veel aan Bacchus offerden’, de boel aardig op stelten kunnen zetten.
‘Gelukkig’ focust het interview zich gaandeweg op een vergelijking tussen ‘Bijlmer’ en ‘Bronx’. Een vergelijking die m.i. toch mank gaat, niet alleen voor wat betreft de Europese en Amerikaanse cultuurverschillen maar ook in de verschillen tussen de omstandigheden waarin kinderen binnen deze 2 wijken opgroeien. Wat verkiest u, een wandeling in de Bijlmer of één in de Bronx?
Om ‘het’ dan tenslotte op te hangen aan een nalatigheid in de opvoeding door de ouders, da’s voor mij ook nog eens te kort door de bocht. Een, deels op waarheid gebaseerde, film als ‘Van God Los’ laat voor een ieder die er niet mee bekend is fijntjes zien dat het opvoedingsprobleem in alle milieus kan voorkomen.
Misschien ligt de oorzaak van een gebrek aan Normen en Waarden wel in het feit dat hoe beter dat wij het krijgen, wij Nederlanders steeds botter worden.
Je hoeft niet eens zo ver te reizen om je te realiseren dat mensen met een aanzienlijk lagere welvaart, een stuk aangenamer kunnen zijn (maar dan maar emigreren da's ook zal zoiets).
Mijn antwoord op de vraag is dan ook: een besef van Normen en Waarden helpt zeker! We hebben dan met z’n allen (en niet alleen VMBO leerlingen) nog ‘heel wat werk aan de winkel’.
Dat zal wellicht lastig zijn want, om een uitspraak van een kennis van mij aan te halen, je kan een vis namelijk niet vertellen dat hij van geluk mag spreken dat hij in water kan zwemmen (dat doet ie toch al).

Willem Scheepers (o.m. universitair docent)
Lia
I admire Dr. Paulle´s courage to talk about such tabu issues as `Zwart en Witte` schoolen in Holland, since Nederlanders jump right into the defensive when people bring up the social problems here existent. The Dutch do not admit that there is an apartheid in Holland, and that they play a huge role in it. They like to say that immigrants refuse to integrate, but in reality, immigrants are not well accepted here. Actually, immigrants here are often barred from access to education, higher education and better jobs. The Dutch do not believe that foreigners also have the capacity to occupy better job positions, to attend university due to their poor ability to communicate in Dutch and the children of immigrants are often advized to attend classes of lower levels despite their high scores on the citotoets.

Dutch people shold not try to make believe that Holland is a perfect country. There are no perfect countries, but if there is a chance to better the quality of life in this society, people should just give in and try to do their best to end segregation in the educational system and in othe aspects of society.

Remember, that you see foreigners as inferior, incapable, aggressive, lazy, dishonest, and unreliable, but the truth is that not every foreigner living here have these qualities.

There are a lot of Dutch people living abroad as well, and because they are white, because they had access to education, they are able, in most instances, to make a living abroad.

Be more compassionate towards the people who bring color to your country and give them a chance to show that they also have talents and the capacity to succeed if they are not boycoted.

Meer over Verwaarlozing en organisatierot