Grensoverschrijdend gedrag écht aanpakken

Columns

De afgelopen weken is er veel te doen geweest over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Ook wij komen in ons werk met teams geregeld grensoverschrijdend gedrag tegen. Niet alleen in verticale relaties waarin macht een expliciete rol speelt, maar ook in horizontale relaties (binnen teams). Daar speelt macht ook een rol, maar dan impliciet en informeel.

Het gaat niet altijd om seksueel getint grensoverschrijdend gedrag. Veel vaker gaat het over het gebruik van ongepaste taal (scheldwoorden), schreeuwen, elkaar volledig negeren (niet groeten als je binnenkomt) of humor gebruiken die over grenzen gaat. Soms zo hoog oplopend dat mensen zich ziek moeten melden van de stress die het met zich meebrengt.

Daders en slachtoffers

Teams en leidinggevenden die we spreken hebben de neiging om ...

Nico Wortel
Lid sinds 2019
Maar vaak ligt het een slag moeilijker. Zoals bij narcisme. Een narcist 'parkeerde' zijn auto op een plek waar dat niet mag, puur om te pesten. De erbij geroepen BOA had van tevoren gemeld dat zij 'goed met narcisten kon omgaan'. Zij sprak met de narcist en meldde: "..maar het is een charmante man! (waar zeuren jullie over??)' .
Contact opgenomen met haar baas, die veel van narcisme en het gepest van hen wist. Foto's geleverd en in een cursus verwerkt. Hij was hier blij mee.
Want het punt is, dat wij mensen de hoogste mate van zekerheid toekennen aan wat zij zelf hebben ervaren. Dus "charmante man", was voor de BOA iets wat heel zeker was. Het betreft cognitieve dissonantie, het niet kunnen geloven dat de waarheid heel anders ligt.
Maar na de les van haar leidinggevende heeft zij ingezien hoe narcisten je om de tuin kunnen leiden.
Bij misbruik gelden dit soort dingen. Wat wij ervaren is niet hetzelfde als wat er is. Daarom moet op school en op het werk, dit soort bewustzijn worden aangeleerd.

Meer over Interne communicatie en samenwerking