De zorg in een permanente crisis

Cover stories

De jeugdzorg is een voorbeeld van hoe het mis gaat in de zorg: Goede bedoelingen maar ontwrichting, organisatierot en falende zorg. Hoe is dat gekomen en wat te doen?

Dit artikel past in onze reeks over de zorg in Nederland.

De toenemende zorgvraag 

Jeugdzorg lijkt wel een van de sectoren waarin er sprake is van een soort permanente crisis. Hoe is dat gekomen en hoe komen we er weer uit?

Als we kijken naar jeugdzorg dan is een van de meest opmerkelijke ontwikkelingen de toename van het aantal jeugdigen dat in de afgelopen jaren een beroep op de jeugdzorg heeft gedaan: terwijl dit in het jaar 2000 125.000 jongeren bedroeg (4% van het totaal aantal jongeren), is dit in 2019 opgelopen tot 400.000 (12,5%), oftewel 1 op de 8 jongeren heeft met jeugdzorg te maken. De grootste stijging...

Willem Mastenbroek
Pro-lid
Het V&D-principe zou een oplossing kunnen zijn. Medewerkers van de Vroom & Dreesmann kregen de opdracht dat als ze een kindje vonden zonder moeder in een V&D, dat je het kind bij de hand nam en pas los liet als het in de armen van de moeder was. Dus niet los laten als de politie of een kennis het kindje kwam ophalen, mee lopen totdat de moeder / vader het kindje vast had.

Dus: Jeugdzorg-medewerkers verantwoordelijk maken voor hun "eigen" kinderen. Het dossier pas sluiten als het echt klaar is.

Meer over Zorg