Er is geen cultuurverschil, het is een gebrek aan management.

Columns

In internationale bedrijven waar internationale teams (op afstand) samenwerken worden problemen vaak afgedaan als ‘cultuurverschillen’. Natuurlijk spelen cultuurverschillen een rol, maar dit krijgt vaak een te grote rol toebedeeld. Management moet beter inspelen op de problemen bij internationale samenwerking tussen organisaties en hier moet ook op geïnvesteerd worden.

Wanneer mensen samenwerken kunnen er altijd verschillen zijn wat betreft persoonlijkheid, aanpak en visie. In internationale teams zijn die verschillen hooguit wat groter. Als manager moet je op deze verschillen inspelen en moet je werken aan een gedeelde werkelijkheid.

Globalisering heeft er toe geleid dat steeds meer werkzaamheden worden uitbesteed aan China, India, en andere lage lonen landen (in de ICT heet dit offshoring). Vaak worden de specificaties per e-mail verstuurd, waarna het gewenste product wordt verwacht. Deze benadering van spullen ‘over de muur gooien’ is zeer inefficiënt. De werkelijkheid van mensen in de offshore landen is anders. Daar moet je rekening mee houden. Dit is ook volkomen normaal dat deze mensen de specificaties niet begrijpen. Hoe vaak maak je het zelf niet mee dat mensen je specificaties geven, wat voor de maker volkomen logisch is, maar waar je zelf geen brood van kan bakken?

De reden waarom vaak voor offshoring wordt gekozen is vanwege kosten. Hierbij wordt vaak vergeten dat er extra geïnvesteerd moet worden in het maken van duidelijke specificaties, persoonlijke bezoeken in de betreffende landen en het laten overkomen van teamleiders uit die landen naar Nederland. Wanneer deze kosten in overweging worden genomen is het soms niet meer interessant om werkzaamheden naar deze landen uit te besteden. Gevolg is dat deze projecten boven het budget zijn en daardoor als mislukt worden bestempeld vanwege cultuurverschillen.

Een manager moet rekening houden met deze aspecten van internationale projecten. Hoe kan je een team leiden aan de andere kant van de wereld als het team niet persoonlijk kent en zij jouw ook niet? Het gaat hierbij niet alleen om de naam en het gezicht, maar ook de manier van communiceren en de gewoonten in omgang. Zorg dat je lange tijd samenwerkt met het team in de offshorelanden. Desnoods ga je een paar weken daar in het team werken zodat zij jou echt leren kennen. Je moet als manager ook een goede teamleider hebben in het offshoreland. Deze teamleider moet ook het team in Nederland kennen, zodat hij begrijpt wat jouw werkelijkheid is. Haal deze teamleider dan ook voor een week of een aantal weken naar Nederland.

Als een manager deze activiteiten niet onderneemt, dan mag het mislukken van een project niet worden afgedaan met ‘cultuurverschillen’, dan is er echt sprake van mismanagement.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Projectmanagement