Cultuurprogramma voor de banken

Columns

Wil je integriteit, zorgplicht en klantgericht handelen als kernwaarden? Word duidelijk over het gedrag dat je wilt zien en vraag om concrete acties. 'Beleid omlaag, acties omhoog!' Waarom gebeurt dat niet bij de banken? Hoe dan wel?

'Business as usual.'

De regelmatige ophef over de bedrijfscultuur bij ABN AMRO, ING en RABO benadrukt de stabiliteit van bank-culturen. Ondanks alle programma’s om de cultuur te veranderen blijft het ‘business as usual’. Telkens wordt geconstateerd dat de bank-cultuur tot stand komt door een ‘systeem van perverse prikkels’. Te weten targets, gekoppeld aan een stelsel van dwang- en lokmiddelen.

Hoe dan wel?

Waarom niet met anti-perverse prikkels een cultuuromslag bewerkstelligen!?

Met anti-perverse prikkels bedoel ik niet de methode van bankiers-eed, mooie pra...


Klantgericht is natuurlijk prima, maar dan wel vanuit de medewerkers die direct contact hebben met de klant. En niet meer vanuit de stafafdelingen die geen direct en persoonlijk klantcontact (klantgevoel) hebben.

Lastig natuurlijk als steeds meer het échte contact vervangen wordt door on-line communicatie, waarbij gevoel minder wordt omdat geen intonatie hoorbaar is en geen emoties fysiek ervaren worden.
Guido David
Lid sinds 2019
Prima artikel! Ik denk wel dat ook de Goliath omvang van een organisatie als ABN Amro, handelen vanuit de menselijke maat ernstig bemoeilijkt. Too big to fail is in feite ook too big to feel. De kunst is om merk-/klantgerichte kleinschaligheid ook qua organisatiestructuur te organiseren. Kleinere, verantwoordelijke teams in direct contact met hun markt: http://linkd.in/1HeJQKF
Jos Immers
Fijn om te lezen dat eenvoud loont. Dank voor het delen Willem, ben het helemaal met je eens.
Willem Mastenbroek
Auteur
Deze ochtend 18-03-19 in de Volkskrant op de voorpagina de kop ‘ING nu ook in Italie berispt om witwassen’.

Het moest integerder, ethischer en met moreel kompas. Het werd veel witwassen en ander bedenkelijk gedoe. Ondertussen lekker doorgaan met bonussen en hogere salarissen voor de top.

Hoe ingewikkeld kan zo’n traject als hier geschetst zijn? Zo’n programma heb ik nergens gesignaleerd. De reden is dat de top daar niet aan wil. Dan komt er allerlei rotzooi omhoog en worden sommige topmensen kwetsbaar. Niet aan beginnen dus!

<em>“En kijk eens wat we hier hebben: een klinkend cultuurveranderings programma van een bekende topfirma. Het kost wel wat maar wij hoeven ons niet druk te maken. Laat ze maar snel beginnen met de voorgestelde cultuurtralala en de kernwaarden hoelahoep.” </em>

De RvC zit erbij en kijkt ernaar.

Meer over Kernwaarden