Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Hoe moeilijk kan het zijn om de heilloze dynamiek die Luyendijk beschrijft, te bedwingen. Luyendijk en vele anderen hebben het idee dat dit losgeslagen beest niet meer te keren is.

Tja… iets te fatalistisch misschien? Het is en blijft allemaal mensenwerk. Het gaat niet om hogere machten die buiten de mensheid om over ons beschikken. Waar een wil is, is een weg.

Zo lees ik op YouTube de reactie van Stephen Moesman: “Als NL nou eens zou beginnen door bijvoorbeeld ABNAMRO als ‘model – staatsbank’ aan te houden. Uitsluitend met transparante producten zonder bonuscultuur. Met alleen overzichtelijke, goedkope producten zonder winstoogmerk. Laten alle banken de staat dan maar aanklagen voor concurrentievervalsing omdat iedereen met zijn spaargeld en/of hypotheek naar deze staatsbank vertrekt!”

Waarom niet! Zo circuleren er veel meer ideeën om de risico’s te beperken. Ze hebben allemaal gemeen dat zonder overheidsingrijpen dat niet zal lukken. De ECB (wie had dat gedacht) kwam onlangs met het idee om banken in Europa niet te groot te laten worden. We moeten af van systeem-banken die niet mogen omvallen; dus geen fusies meer, eerder ontvlechtingen. Zodat je banken rustig failliet kan laten gaan, inclusief de speculanten die met die banken in zee zijn gegaan. De ‘oerfout’ waar Luyendijk van rept is dan meteen opgelost.

Waar zijn de partijen in NL die zich voor dit soort ingrepen sterk maken? Hier zit wellicht het grootste probleem. Luyendijk stelt dat politici in toenemende mate ingepalmd worden door de bankwereld. Wim Kok, Gerrit Zalm, Ed Nijpels, Trude Maas, Wijn, Wiegel, Van Gennip hebben functies in de bankwereld. De Bank Lobby is sterker dan ooit. Moeten we wachten tot we in het ravijn zijn gestort voordat we de verwevenheid van (ex)politici met de financiële sector verbieden?

Het college van Ewald Engelen in het Maagdenhuis over ‘The financialisation of higher education’ https://www.managementsite.nl/universiteiten-rep-roer en dit verhaal van Joris Luyendijk over ‘De waarheid over het financieel systeem’ vullen elkaar prima aan.
Een mooie combi.

En Neelie Kroes gaat naar… Bank of America Merrill Lynch.

[…] naar het functioneren van ons financiële systeem. Mooi beschreven in Joris Luyendijks bestseller Dit kan niet waar zijn. Pakkend verwoord door zijn opmerking dat je ook zonder slechte mensen een slecht systeem draaiend […]

[…] sector precies zien waar de toegevoegde waarde van de moderne manager kan liggen. Het was Joris Luyendijk die met zijn geruchtmakende boek de weg vooruit toonde: hij wijst uiteindelijk niet naar de […]

[…] De door de bankiers vurig bestreden Joris Luyendijk heeft gelijk gekregen. De perverse prikkels, blijven de boel omver trekken. We zijn weer terug bij af met de banken. […]

Toon alle 6 reacties
x
x