Positief omgaan met negativiteit van de crisis

Columns

Op vrijdag 26-09-11 werd bekend dat het optimisme in Nederland fors gedaald is van 32% naar 26%. Mensen maken zich meer zorgen over de economie: 41% verwacht een verslechtering ten opzichte van 26% bij de vorige meting. Daarnaast is er een groeiende bezorgdheid over de bezuinigingen. En zijn we negatiever over de EU door de Eurocrisis.

Positief blijven is niet makkelijk
Positief blijven als persoon is dan niet gemakkelijk om twee redenen. Ten eerste is onze antenne voor slecht nieuws heel goed ontwikkeld. Begrijpelijk, want het is van belang om te overleven. Alles wat ons bedreigd in ons bestaan krijgt onze volle aandacht. En dat is soms maar goed ook. Maar we lopen wel risico om overvoerd te worden met slecht nieuws waar we zelf weinig aan kunnen doen, maar wel heel erg onze stemming bepalen.

Ten tweede worden we continu gebombardeerd met slecht nieuws via televisie, radio en social media. Nieuws is vooral slecht nieuws. Het wordt door de media breed uitgemeten en keer op keer herkauwd. De crisis bijvoorbeeld is nu al meer dan 3 jaren lang een hot item. En de hele dag neem je passief of actief de informatie tot je. Er lijkt geen ontkomen aan.

Hoe positief te blijven bij al dat slechte nieuws?
“Doe Maar” zong jaren geleden al: “Er is een knop op je TV! Die haalt je zo uit de puree!” Die is heel toepasbaar om positief te blijven. Je kunt namelijk elk moment je slecht-nieuws-antenne uitzetten. En je goed-nieuws-antenne inschakelen. Het helpt ook om constructief-positieve mensen op te zoeken. En om zelf het verschil te maken door de wereld positiever te benaderen.

1. Schakel de negatieve antenne uit
Stop ermee te luisteren naar al dat slechte nieuws. Het bepaalt je stemming, terwijl je er verder niets mee kunt. Je kan het letterlijk nemen en de TV en radio uitzetten. Probeer het eens. Voor mij is het vaak een verademing. Maar je kan ook stoppen met veel, zo niet alle, aandacht te geven aan negativiteit. Want wat je aandacht geeft groeit. Dus geef je aandacht aan negativiteit, dan groeit het.

2. Activeer de positieve antenne
Start met waarderen wat je hebt en wat er is. Dat is niet gebruikelijk en daardoor niet makkelijk. Ik doe veel workshops. Aan het einde van weer een fantastische workshop vraag ik de deelnemers wat ze ervan vonden. Het antwoord is meestal: “Ik vond het wel aardig, maar …” En dan krijg je vaak een waslijst van dingen die niet goed waren. We zijn niet gewend om te denken in wat goed is. We onderkennen nauwelijk wat je hebt bereikt, wat je kunt en wat je mogelijkheden zijn. Neem daar even de rust en de tijd voor. Dan ontdek je misschien dat je werk ook leuk kan zijn.

3. Zoek positiviteit op
Zoek positieve mensen en situaties op, want die kunnen je helpen de positieve antenne te ontwikkelen en de negatieve antenne wat meer uit te schakelen. Het is natuurlijk het beste als je dat zelf kunt. Maar anderen kunnen je helpen het positieve te waarderen en mogelijkheden te zien. Het kan een goede vriend, collega, partner of coach zijn. Dat lijkt lastig, maar als je daarvoor open staat herken je die personen en situaties meteen. Iedereen kan weleens en peptalk gebruiken. En veel mensen kunnen je dat geven. Meer dan je denkt.

4. Doe het anders en creeër positiviteit
Begin eens met een andere intentie aan je dag en je werk. Want als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Begin je een dag op het werk met een chagerijnige kop, dan is de kans groot dat het een vervelende dag voor je wordt. Maar begroet je klanten en collegae met een glimlach, dan kan het zomaar ineens een hele mooie dag worden. Voor iedereen. De sleutel tot een positieve dag bezit je zelf. En daarmee kan je zelf ook bijdrage aan de gezamenlijk beleving van de situatie.

5. Gebruik je energie beter
Zet klaag-energie om in verander- en doe-energie. Wij Nederlanders zijn notoire klagers. En realiseren ons te weinig dat het weinig zinvol is. We kunnen die energie beter gebruiken om te zoeken naar een oplossing van het probleem of een uitweg. We kiezen toch makkelijker voor de klaagstand. En is er weining animo om de koe bij de horens te vatten. Blijkbaar hebben we vaak het idee dat we het probleem niet kunnen of moeten oplossen. Maar dat vooral de ander dat moet doen.

Tot slot
Ik daag je uit om elke dag het verschil te maken door met een andere intentie aan de slag te gaan. Om jezelf meer te waarderen en ook anderen meer te vertellen wat zij ook goed doen. Om er samen een mooie dag van te maken. Met je medewerkers, met je klanten en met je leveranciers. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Hans de Gruijter
Zeer herkenbaar en o zo terecht. Nederland lijkt soms over te lopen van azijnpissers en zuurpruimen.
De misvatting die vaak genoemd wordt is dat mensen die graag de positieve kant van zaken zien als "slechtnieuwsontkenners" worden gezien. Zij zien en horen dat slechte nieuws wel degelijk en zij kiezen ervoor om er op een andere manier over te denken, ernaar te kijken en er (dus) op een andere, voor henzelf en voor hun omgeving, veel leukere manier.
Als aanvulling wil ik een leestip geven. Want anders omgaan met bekende situaties gaat niet zomaar. Dat vergt anders denken en kijken en heel veel oefening. Over anders denken en oefenen gaat het boek "De kracht van gedachten" van Martijn Frijters. Hij voegt inzichten over hoe ons brein werkt samen met ideeën uit leertheorieën en maakt zo een zeer leesbaar en praktisch bruikbaar boek. Zeer aan te raden!
Reynold Chandansingh
Auteur
Dag Hans. Het is een terecht punt. Je moet je in deze tijd vaak verdedigen voor het feit dat je positief blijft denken. Het is ook begrijpelijk dat die mensen dat soort duidingen gebruiken voor mensen die er bewust voor kiezen om er anders naar te kijken om wat anders te bereiken.
Laten we ook niet te hard zijn voor ze. Het komt vaak voort uit het eigen onvermogen om uit die negatieve kijk te stappen. Het is ook eng, want daarvoor worden de gebaande paden verlaten. Mensen kunnen zich daar heel onzeker bij voelen.
Een mooi leestip. Wij hebben gedachten en zijn in staat ook iets anders met die gedachten te doen. De praktijk is vaak voor velen dat "de gedachte ons heeft" en onbewust heel veel invloed heeft op wat we doen.
Marvin Sutherland
Beste Reynold,

Bedankt voor je tips. Je tips lijken eenvoudig, maar vergen wel focus en doorzettingsvermogen; een selectieve focus om steeds naar het positieve te kijken en deze te waarderen, en minder zwaar te tillen aan het negatieve.

Een aanvullende tip: maak een keuze voor hoe jij wilt leven.
Kies ervoor om geïnspireerd en gepassioneerd te leven in plaats van te overleven. Als jij niet kiest, wordt er voor jou gekozen. Werk en leef proactief in plaats van reactief. Je kunt niet bepalen vanuit welke richting de wind komt, maar je kunt wel de zeilen bijzetten.

Marvin Sutherland
http://essentialbi.nl/

Meer over Crisismanagement