Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Eelke,

met stijgende verbazing je stuk over de businesscase gelezen.
In het stuk komt de woorden “Businessplan” of “Marketingplan” niet voor, terwijl daar minstens het traject voor jouw spoorboekje alsmede een goed deel van de opdracht aan HRM zou moeten zijn aangegeven.

Nu lijkt het alsof HRM voor zichzelf begonnen is.

Jos Steynebrugh

Dag Eelke,

Interessant traject! De action learning aanpak spreekt mij ook erg aan, vooral binnen complexe organisaties als deze, waar het voor HR niet altijd vanzelfsprekend (noch gewenst) is om zich zakelijk op te stellen. Dan is leren door te doen wel een fijne methode, maar het kan wel heel griezelig zijn voor de opdrachtgever.

Daarom zou ik graag meer horen over de ervaringen met die aanpak. Is het inderdaad gelukt om de vrije hand te krijgen bij het leren opzetten van een business case?

Marijke Hoejenbos

Ha eindelijk HRM is ook voor zichzelf begonnen net als al die financiële en marketingjongens en – meisjes

Ben erg benieuwd wat het Action Learning-traject de Universiteit Utrecht heeft opgeleverd.

Ik heb met veel interesse dit stuk gelezen. Deze interesse is vooral gewekt door mijn MBA studie waarin ik dadelijk de masterclass strategisch HRM zal volgen. Daarnaast ben ik professioneel trainer / docent en vanuit dit oogpunt is Action Learning (actief leren) een vanzelfsprekendheid. Dat dit op basis van een actuele businesscase wordt gedaan is natuurlijk wel zo handig. Er wordt gewerkt met een concreet en actueel vraagstuk uit de eigen beroepspraktijk. Dat uit dit stuk de indruk ontstaat dat HRM voor zichzelf is begonnen, deel ik wel. Dit herken ik ook uit andere publicaties die ik gelezen heb over HRM. Wordt de strategie bepaald door HRM of zijn missie en visie leidend en wordt HRM integraal meegenomen in de strategie? Komt dit voort uit de wens (of noodzaak) van de HRM manager voor een meer leidende rol in de strategiebepaling of is het meer preken voor eigen parochie?

Dank voor jullie reacties op mijn artikel! Marijke: je kan mij kontakten maar volgens mij heb je ook goede ingangen bij de UU zelf. Ongetwijfeld is er iemand die daar iets meer over wil en kan vertellen.
Remco: simpele vraag, antwoord is iets complexer. Kort door de bocht: extra inhoudelijke kennis, maar vooral vaardigheden en inzichten om het ‘spel’ tussen lijn en hrm goed te leren spelen.
Alfred: Nee, HRM is niet voor zichzelf begonnen. Voor effectief hrm (“succesvol functioneren van mensen”, zo vertaal ik hrm) is effectief samenspel tussen lijn en hrm cruciaal. Een zelfbewuste (dus niet: arrogante) houding van hrm is daarbij van groot belang. HRM is een eigen, zelfstandig vakgebied dat veel te bieden heeft aan organisaties; het gaat daarbij om aansluiten én om aanreiken.

Dat HRM veel te bieden heeft aan organisaties staat buiten kijf. Een pro-actief HRM dat aansluit op de strategie van de organisatie is van groot belang. Bedankt voor het artikel en de reactie.

[…] op basis van eerdere professionaliseringstrajecten bij andere organisaties (zie o.a. Businesscase bouwen voor HRM) werd een eenvoudig design ontwikkel. Daarin speelde de Pizza een belangrijke rol. Met elkaar […]

Toon alle 8 reacties
x
x