Zogenaamd Nieuw Organiseren. 4.

Cover stories · Cases

Hebben we met agile werken DE manier gevonden om de trage hierarchie in organisaties achter ons te laten? Waarom juicht een columnist triomfantelijk dat de hype van zelfsturing nu echt voorbij is als een zorgorganisatie teamleiders benoemt in de zelfsturende teams? Wat heeft het business model van Über nog te maken met Nieuw Organiseren?

Onder de naam Nieuw Organiseren treffen we vele vervormingen en uitwassen aan. Maar moeten we ze wel scharen onder die noemer?

Zogenaamd Nieuw Organiseren

Geïnspireerd door het voorbeeld van Spotify vormde ING in 2015 de hele klassieke hiërarchische organisatie om tot 350 squads van maximaal negen personen die samen 13 tribes vormen. Squads zijn multidisciplinaire teams binnen een locatie, met een zekere mate van autonomie en een klantgerichte doel...


Koos Groenewoud
Lid sinds 2019
Ondergetekende heeft dit artikel met meer dan gewone belangstelling gelezen.
Een stuk naar mijn hart! CHAPEAU & MERCI, Lenette! Het klopt.

Het heeft alles te maken met de mindset en de "visie" van sommige marketeers en beslissers dat je er wel komt als je je bedrijf of organisatie "brand" als futureproof, bezig met trending topics als lean, agile, MVO, duurzaamheid, Circulair, Rijnlands, dienend etc. Helaas werkt dat niet. Het is namelijk windowdressing en gaat volledig voorbij aan de trends en ontwikkelingen op het gebied van leiderschap en nieuwe economie.

We gaan dit artikel toevoegen aan het dossier "Semco style, Zelfsturing, UNBOSSEN. loslaten en vertrouwen" EN aan het dossier "Nieuwe Economie, Nieuwe Business Modellen, MVO, Duurzaamheid, Social Impact, Our Common Future" op de site van lerende leiders.
Vincent Vrooland
Lid sinds 2019
Mooi artikel. Maar eh... kan het zijn dat je deel 3 en 4 over het nieuwe organiseren nog niet zijn verschenen...? Ik kijk er naar uit..
Willem Mastenbroek
Pro-lid
Beste Vincent

In reactie op jouw vraag:

Deel 3 is https://www.managementsite.nl/nieuw-organiseren-de-praktijk
Deel 4 is Zogenaamd Nieuw Organiseren. Het artikel dus waar je nu bent.

Volgende week wordt hoogstwaarschijnlijk deel 5 gepubliceerd.

Willem Mastenbroek, hoofdredacteur M'Site

Meer over Innovatief organiseren