Wendbaarheid is meer dan scrum en agile

Cover stories

Wendbaarheid is één van de belangrijkste thema’s van de 21e eeuw. Organisaties moeten zich steeds sneller aanpassen aan veranderende omstandigheden en dat betekent continu verbeteren en vernieuwen. Laat je dat na, dan krijg je het moeilijk. Oud-bestuursvoorzitter van DSM, Peter Elverding, concludeerde jaren geleden al: ‘Bedrijven die zich niet aanpassen, sterven uit als dinosaurussen.’

Tot zover niets nieuws. Deze boodschap horen we al decennialang en de agile-hype waart al enkele jaren rond. Wendbaarheid staat dan ook hoog op de agenda van bestuurders en managers. Maar hoe pak je dat aan? Veel organisaties zijn gestart met nieuwe organisatieprincipes en werkmethoden als agile werken, lean processen, zelfsturing of ‘scrummen’ in projecten. Maar dat zijn maar een paar stukjes van de puzzel....

Peter Stoppelenburg
Lid sinds 2019
Hi Sjors, leuk artikel. Ik kan me er helemaal in vinden, zeker in je opmerking dat veel bedrijven met agile en scrum bezig zijn maar dan veel meer op process niveau. Om echt wendbaar te worden moet je inderdaad naar cultuur, strategie en leiderschap kijken. Volgens mij is leiderschap hier de belangrijkste component en daar zit ook de crux. Ik kan me ook helemaal vinden in wat je verbindend leiderschap noemt. Issue is dat dit heel makkelijk opgeschreven is maar heel erg moeilijk voor elkaar te krijgen. Vaak heeft een organisatie een nieuwe vorm van leiderschap nodig want de meeste organisaties zijn groot geworden met traditioneel (wat ik noem conformerend) leiderschap. Dit is een persoonlijke transitie waarbij je je gedrag, attitude en patronen achter je moet laten. Dit is een pijnlijke en persoonlijke transitie die heel wat voeten in de aarde heeft waarbij je waarschijnlijk ook externe hulp bij nodig hebt (vaak zie je je eigen ingesleten en in het verleden succesvolle patronen niet eens meer). Echter als je hier als leider sterker uitkomt is deze transitie ook heel bevredigend zowel op persoonlijk als ook op zakelijk gebied.
Els De Geyter
Lid sinds 2019
Dag Sjors, mooi artikel.
Ik ga akkoord met je stelling dat wendbaarheid veel meer is dan enkel Scrum en Agile. In mijn boek Wendbaar Leiderschap ben ik ook dieper ingegaan op verbindend leiderschap en het belang daarvan. Een leider in de 21ste eeuw moet wendbaar zijn anders val je al snel door de mand.
De voorbije jaren is ook bij mij het besef gegroeid dat een wendbare strategie cruciaal is voor het succes van een organisatie. Voor veel bedrijven blijft net het wendbaar maken van een strategie pijnpunt nummer één en daarbij gaat veel geld verloren. Daarom ben ik net als jij op zoek gegaan naar hoe je een strategie echt wendbaar kan maken, in mijn geval ben ik hiervoor begonnen met het ontwikkelen van een softwareplatform waarin ook vertrokken wordt van de idee van een bedrijf als levend systeem.
Het doet me dus plezier om te lezen dat jij deze visie deelt!

Meer over Wendbaarheid