Er was eens een narcistische directeur...

Columns

In een groot groot bedrijf, ergens hier héééél dichtbij, zat een ietwat corpulente, sombere en toch zelfingenomen CEO te turen naar zijn beeldscherm. De RvC had hem zojuist medegedeeld, dat ze weinig fiducie hadden in zijn leiderschap. Natuurlijk dacht hij daar totaal anders over, en verweet hen een gebrek aan strategische sensitiviteit. En daar begint ons verhaal...

Dagelijks werken wij met leiders die een primair alfawolf script draaien. Zeer talentvolle mensen, met een charismatische en prikkelende aanpak. Veelal met gevoel voor koers, een inspirerend verhaal en een heldere missie. Maar de ‘rest van de wereld’ heeft nog wel eens vraagtekens bij dit type. Het ontbreekt ze aan wederkerigheid, waardoor mensen ‘verbinding missen’ of de leider in kwestie voorzien van titels die dit betamelijke medium niet zouden sieren.

Voor u een heldere aanpak om in korte stappen te werken aan wederkerig leiderschap

1) Doe onderzoek
U bent natuurlijk zeer zelfbewust en terwijl u door de lijst met 20 ineffectieve gedragingen van leiders bladert, gaan er amper belletjes rinkelen. Toch blijkt de uitkomst schokkend te veranderen wanneer wij deze vragen aan circa 20 medewerkers binnen uw organisatie voorleggen. Begin met de feiten, hoe lastig ook. Kies 1 of 2 zaken om te veranderen. Niet meer. Kies die uit de zaken die men in het onderzoek belangrijk vindt. Dat toont respect.

2) Verander uw gedrag
Leiderschapsretraites voeren u graag terug tot uw vroegste jeugdherinnering, om vervolgens een spirituele identiteit te vinden die uw wangedrag verklaart.

Onze ervaring is eenvoudig; nobody cares! Verander uw gedrag, en toon daarmee uw goede voornemens in alledaagse interactie met medewerkers.

Het leven zit vol goede intenties, gedragsverandering is moeilijker dan u denkt. Daarom nog twee tips.

3) Vorm een groep belanghebbenden
Wilt u afvallen? Stoppen met roken? Als u het niemand vertelt, zal het veelal niet gaan lukken. Benoem daarom een groep ‘stakeholders’ binnen uw bedrijf. Mensen die vertrouwen hebben in de goede afloop en bereid zijn om u zowel te voorzien van eerlijke terugkoppeling als van feedforward. Niet te verwarren met feedback (lees: oordelend en levend in het verleden). Feedforward werkt vanuit uw eigen koers, en vraagt anderen om concrete suggesties. Werkt heel goed. Vooral als u de mensen bedankt voor hun inbreng.

4) 5 minuten... Iedere maand (!)
“Fijn dat je me wilt helpen, mijn doel deze maand is... Zou je me willen voorzien van 1 of 2 suggesties?” Zo simpel is het. Schrijf ze op, en bedank de inbrenger. NEE niet reageren. Mondje dicht, zwaai zwaai, tot de volgende maand. Met iedere stakeholder natuurlijk, het kost dus zeker 40 minuten per maand.

5) Meet uw voortgang
Het lijkt overbodig, maar meet uw voortgang! Met een enneagram? De Big Five? Iets met kleuren en rollen? Welnee, leiderschap is niet objectief meetbaar. Maar wel subjectief, in de waarneming van uw stakeholders. Omdat die tot een uniforme waarheid komen, is de uitkomst volledig bruikbaar voor uw groei.

Het enige dat er toe doet, is de waarneming van uw mensen. "There is no other reality!"

Ben ik veranderd op de (1 of 2) gebieden die ik vooraf heb gekozen? -3 tot +3.

Duale aanpak
Gedragsverandering  vraagt om Lef, Bescheidenheid en Discipline. Een duale aanpak die zowel de concrete verandering als de psychologische weerstand duidt, helpt daarbij

Arvid Buit, executive coach en Martin Appelo, gedragstherapeut. Auteurs van Red de Alfawolf, geschreven met een knipoog, praktisch en verhalend. Ons doel: leiderschap ontwikkelen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Marc Vennings
Lid sinds 2019
Beste Arvid en Martin,
Leuk artikel. Goede tips.
De link http://www.accumbens.nl/wp-content/uploads/2018/10/20-Ineffectieve- Gedragingen.pdf geeft een zogenaamde 404 error oftewel: de pagina is niet meer oproepbaar. Kun je mij de betreffende PDF mailen?
Alvast dank.
Groeten,
Marc
Nico Wortel
Lid sinds 2019
Link werkt niet...

Meer over Gedragsverandering