Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Lees vooral ook het prachtige en zeer leuke boek van Marshall Goldsmith. De grondlegger van Feed Forward: “What got you here won’t get you there”.
Absolute aanrader!

Met je eens Wim, dat feedforward waardevol kan zijn. Een paar kanttekeningen:
-Er is een verschil tussen corrigeren en verbeteren. Gedrag met een probleemgehalte verdient in de eerste plaats puntige feedback ter plekke. Groei- en verbeteropgaven vragen om een meer toekomstgerichte insteek.
-Echte veranderenergie zit in het spanningsveld tussen “de resultaten van nu en die van straks”. Maw: het probleem is voor echte verandering net zo belangrijk als de oplossing.
-In alle feedback moet feedforward aanwezig zijn, ander is het geen goede feedback.
-Feedforward staat of valt (net als feedback) met nauwkeurigheid. Gedrag en effect “heet van de naald” is vaak concreter dan de formulering van gewenst gedrag en resultaat.
-Ik ben overtuigd van de kracht van visualiseren, maar ook dat werkt het best als je het samen heel specifiek kunt maken.

Dank Wim. Een voorbeeld van constructieve transformatie die uitvoerbaar werkt.

Wim,
je artikel spreekt me aan.
Ik ga het hier en nu direct in praktijk brengen:
als je zorgt dat de link Youmeus me op jouw site brengt i.p.v. retour bij je artikel dan wordt het echt héél mooi. Nu is het in de meest letterlijke zin “feedaback”.
Groet,
Jos Steynebrugh

Ik moet wel zeggen, dat de termen feed back en feed forward termen uit de techniek zijn. De meet & regeltechniek heette het toen.
Deze termen werden geleend door andere disciplines. De term feed back wordt juist gebruikt: de gegevens over de uitkomst van een proces terugvoeren, zodat die proces met nieuwe verse gegevens gevoed wordt en het gestelde doel dichter benaderd.
Feed forward wordt hier onjuist gebruikt. Het is meer een knipoog, dat snap ik wel. Maar erger is., dat het niets anders is dan feed back, maar dan voorzein van een oordeel.
Daarmee is het niet meer feitelijk, en lijkt het meer op het africhten van de ander. Met coaching heeft dit niet meer te maken.

Toon alle 5 reacties
x
x