Channels

Machtsstrijd is schadelijk voor een organisatie. Waar een organisatie wil dat haar medewerkers samenwerken en elkaar ondersteunen, leidt machtsstrijd tot het tegendeel. Een machtsstrijd kan uitbreken wanneer een team een bedreiging of onzekerheid ervaart en individualistisch van aard is.

Lisanne van Bunderen zegt:“Neem de epische machtsstrijd tussen Steve Jobs en John Sculley, die Apple bijna te gronde richtte. Machtsstrijd schaadt een organisatie vaak, omdat het samenwerking en vertrouwen tussen medewerkers in de weg staat en hen afleidt van hun eigenlijke taak”.

Interne machtsstrijd komt veel voor in organisaties. Waarom breekt er een machtsstrijd binnen teams uit, en hoe dat kan worden voorkomen?

Inter-team conflicten

Ten eerste keek Van Bunderen naar het verband tussen conflicten tussen teams en machtsstrijd binnen teams. De algemene aanname is dat conflicten tussen teams zorgt voor verbroedering binnen die teams. Van Bunderen verwachtte dat dit alleen het geval is wanneer teams een egalitaire machtsstructuur hebben, maar niet bij hiërarchische teams. Om dit te onderzoeken deden zij en haar onderzoekers een experiment.

Ze nam 267 respondenten, die werden verdeeld over 89 teams van elk drie personen. Deze teams werden geplaatst in een situatie ‘met inter-team conflict’ of ‘geen inter-team conflict’, en ‘met interne machtshiërarchie’ of ‘met gelijkheid tussen teamleden’. De teams werd gevraagd om een taak uit te voeren, terwijl werd gekeken of de teamleden gedrag vertoonden dat wordt geassocieerd met machtsstrijd. De onderzoekers analyseerden toen de resultaten van de teams, om te kijken of machtsstrijd binnen de teams hun resultaten in de weg had gestaan.

Van Bunderen ontdekte dat er significant meer machtsstrijd was binnen hiërarchische teams die in conflict waren met een ander team. Hun interne machtsstrijd beïnvloedde ook de resultaten van hun teamtaak. De resultaten werden later bevestigd in een enquête die werd gehouden onder het personeel van een Nederlandse ziektekostenverzekeraar.

Onzekerheid

Analyse van de resultaten toont aan dat machtsstrijd, die teamprestaties hindert, niet alleen uitbreekt wanneer teams conflicten over middelen hebben met andere teams, maar ook wanneer teams te maken hebben met onzekerheid of veranderingen binnen de organisatie.

Wanneer een team te maken krijgt met een externe bedreiging, onzekerheid of verandering binnen de organisatie, dan hebben de teamleden twee opties. Van Bunderen: “Ze kunnen zich verenigen en samen de bedreiging het hoofd bieden, of ze kunnen proberen om hun eigen positie te beschermen door meer macht te vergaren”.

Teamleden kiezen voor de individualistische benadering wanneer hun team hiërarchisch is, of wanneer ze niet van elkaar afhankelijk zijn voor hun eigen resultaten. In egalitaire teams, of in teams waarin ze voor hun resultaten wel afhankelijk zijn van elkaar, vermijden teamleden machtsstrijd.

Lisanne van Bunderen: “Om te voorkomen dat teamleden met elkaar een machtsstrijd aangaan, kunnen organisaties twee dingen doen. Ze kunnen proberen om ervoor te zorgen dat teams zo min mogelijk bedreigingen ervaren, maar dat is vaak niet mogelijk. De meer effectieve manier is om teams te creëren met een meer gemeenschappelijke teamstructuur, zoals een plattere machtsstructuur, of structuren waarbinnen teamleden meer afhankelijk zijn van elkaar voor hun resultaten”.

Array

 

Bron: Download Lisanne van Bunderen’s proefschrift: Tug-of-War: Why and when teams get embroiled in power struggles.   Erasmus University.

De Parttime Master Bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management, Erasmus University, heeft ook aandacht voor de interne verhoudingen in organisaties. Meer informatie over deze deeltijd opleiding treft u hier of bezoek een voorlichtingsavond.

 

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x