Waarderend Leiderschap

Columns

Onze omgeving is non-stop in verandering. De ene uitdaging na de andere komt op ons pad. Er liggen veel kansen, maar hoe grijp je die? Hoe bepaal je koers als leider op een onstuimige zee? Tijdens mijn zoektocht naar leiderschap stuitte ik op een 19-jarige student van de TU Delft, genaamd Boyan Slat. Voor mij is hij een voorbeeld van problemen omzetten in kansen, iets wat leiders deze tijd hard nodig hebben.

Boyan presenteerde eind 2012 zijn oplossing voor het plastic probleem in de oceanen. Hierin drijven namelijk eilanden van tonnen kleine deeltjes plastic, wat veel milieuschade veroorzaakt en al jaren als een groot probleem wordt gezien. Boyan lost dit probleem in 5 jaar op, iets wat niemand tot nu toe voor mogelijk had gehouden. Zijn aanpak: het omzetten van probleemvragen in waarderen...

Martin Hendriks
Lid sinds 2019
Hoi Maaike,

Mooi verhaal. De casus van Boyan was me bekend, alleen de vertaling die jij maakt nog niet. Het heeft inderdaad veel weg van AI. Uitgaan van mogelijkheden, niet van beperkingen is hier het paradigma.

Om op je vraag, of uitdaging een antwoord te geven, verwijs ik naar twee zaken.
Ten eerste dat ik mijn verhaal eens op papier heb gezet, en met de wereld heb gedeeld. Wat dit opbrengt naast de leuke reacties en dito gesprekken (face-to-face en via andere media) is lastig in te schatten. Ik merk wel dat ik heel blij wordt van het feit dat het op papier staat (vast ligt) en de interactie die het oplevert. Er gebeurt iets.

Daarnaast heb ik deze week een collega van mij gevraagd om zelf haar beoordeling te schrijven. Ik zou hetzelfde doen en dan leggen we ze tijdens het beoordelingsgesprek (zelf spreek ik van ontwikkelgesprek) naast elkaar en kijken we wat er gebeurt.
Er ontstond een ontzettend mooi, openhartig gesprek met van beide kanten veel openhartige punten, en een akelig nauwgezet overlappend verhaal. De energie die dit opleverde was enorm. Meer collega's wilden daarna ook zelf hun beoordeling (lees: verhaal) schrijven. Heel gaaf.

Het enige wat ik hier doe is, mensen ruimte geven en de kans om verantwoording of regie te nemen over hun eigen pad. Het klinkt simpel, het is simpel.

Wat ging er afgelopen week bij jou goed?

Met onbevangen groet,

Martin

Meer over Leidinggeven