Channels

Teamwork is mooi, maar in de praktijk gaat het soms helemaal mis. Denk aan managementteams die ten onder gaan aan conflicten en achterklap of teamcoaches die het veld moeten ruimen omdat het team niet in hen gelooft. Hoe zet u het team op de rails en, specifieker, hoe creëert u tussen de teamleden het vertrouwen dat nodig is voor goed teamwerk?

Vertrouwen is de basis van een goed functionerend team. Maar juist daarin gaat het nogal eens mis. Gebrekkig vertrouwen is herkenbaar in situaties waarin teamleden missers en zwaktes verborgen houden voor anderen, aarzelen bij het geven van collegiale hulp en ondersteuning of meteen hun conclusie over een ander klaar hebben.

In de kern bestaat vertrouwen eruit dat ieder teamlid zich op zijn gemak voelt als hij zich kwetsbaar opstelt; dat hij wéét dat hij niet wordt afgerekend op zwaktes of tekortkomingen; acht adviezen voor een betere samenwerking:

 1. Wees mild en kalm
  Ga de eerste weken na oprichting van het team niet de strijd aan met grote ego’s of buitenbeentjes. Met recht-voor-z’n-raapopmerkingen en gepassioneerde uitbarstingen maakt u misschien indruk op een paar mensen, maar bij de meesten wint u het vertrouwen door evenwichtig gedrag, weloverwogen bijdragen en een aanpak waarbij niemand wordt uitgesloten.
 2. Bepaal uw richting
  Ontwikkel samen in een vroeg stadium een missiestatement en stel dan de benodigde doelen. Gezamenlijke (resultaat)verantwoordelijkheid vergroot het vertrouwen.
 3. Laat de leukigheidjes en de smalltalk maar zitten
  Volgens organisatie-gedragsspecialist Roderick Kramer bouwt iemand vertrouwen op door zijn beloften na te komen en deadlines te halen, niet door gezellige uitstapjes en vrijdagse borrels te houden.
 4. Zorg voor eenduidigheid over de manier van wel en niet werken
  Dat geldt voor zowel het aantal werkuren als de gang van zaken bij ziekte, tot manieren van communiceren, probleemoplossing en conflictbeheersing. Misverstanden leiden tot wantrouwen.
 5. Wees open
  Of u nu budgetproblemen hebt of niet goed bent met Excel, wees er open over tegenover uw team.
 6. Laat ze los
  Zoals voormalig General Electric-CEO Jack Welch zei: ‘Als je de juiste mensen kiest en ze de mogelijkheid geeft om hun vleugels uit te slaan, hoef je ze bijna niet te managen.’
 7. Draag de lasten gezamenlijk
  Of er nu een target is gemist, een klant boos is geworden of een onderhandeling is mislukt, behandel fouten van individuen als teamissues en neem de gevolgen als team voor uw rekening.
 8. Wees geduldig
  Het kost nu eenmaal tijd om vertrouwen te ontwikkelen

Lees ook:

Hard op de inhoud, zacht op de relatie.

Leiderschap
Betrokkenheid en inzet vergen  duidelijkheid en zekerheid: dít is de koers die we met z’n allen gaan varen en dít is mijn bijdrage als teamlid. Als mensen niet weten waar ze aan toe zijn, zullen ze een stapje terug doen en verantwoordelijkheden uit de weg gaan. Als teamleider zorg je voor die duidelijkheid. Daarnaast werk je aan een teamcultuur waarin mensen hun verantwoordelijkheid nemen én waarin teamleden elkaar aanspreken op (gebrekkige) prestaties of averechts gedrag.

Weliswaar is een goed team niet `maakbaar`, er zijn succesfactoren die de kans op succes aanzienlijk vergroten. Het is belangrijk dat elk teamlid in staat is de doelstellingen te vertalen naar taken en bezigheden. Elk teamlid moet  zich eigenaar voelen van haar taak en het resultaat en ook de bevoegdheid hebben om deze uit te kunnen voeren.

Dus maak doelstellingen en verantwoordelijkheden zichtbaar. Blijven mensen morren, dan spreek je hen aan op hun gedrag of kieper ze over boord!

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten uit andere media.
Bron: Kluwer Management

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Social comments and analytics for this post…

This post was mentioned on Twitter by Managementsite: Nieuw bericht: Vertrouwen is de basis van een goed functionerend team http://bit.ly/cJ3UjJ

x
x