We worden met veel buzz en gedoe om ons heen geconfronteerd. Ontslagen, reorganisaties, ziektes, onenigheid en onzekerheden over het voortbestaan van ons bedrijf, ons team, onze positie. Trendwatchers hebben het druk. Wat brengt de crisis en het verlies aan vertrouwen in de financiele en politieke wereld teweeg? Wat is de invloed van de grote transparantie van informatie, via bijv. de social media?
Hoe houden we ons hierbinnen staande en hoe worden we succesvol en gelukkig? Ik heb de 5 belangrijkste trends voor je op een rijtje gezet.
- Er is een stijgende behoefte aan binding en saamhorigheid. Mensen zijn weer op zoek naar betekenis en het teamgevoel . En dat terwijl de werknemer geen idee heeft waar de directie mee bezig is (behalve met cijfertjes). Vraag maar eens rond. Veel medewerkers voelen zich zo’n klein radertje in het geheel, dat zij hun eigen bijdrage en invloed niet meer herkennen. 60% zegt dat zij overdag ‘slaapwandelen’ in hun baan. Vreselijk toch? Geen wonder dat sommige organisaties vergeven zijn van angst en cynisme. Op de langere termijn vertaalt zich dat zeker in de cijfers. Directie en teamleiders: maak duidelijk waar je mee bezig bent en waarom, zodat de werknemers zich hier weer mee kunnen identificeren.
- Er wordt steeds meer op projectbasis en in samenwerkingsverbanden gewerkt. Managementdeskundige W. Bridge voorspelt het einde van de vaste baan. Per project worden andere mensen aangetrokken die capabel zijn voor de gewenste taken. Dat betekent dat het ook klip en klaar moet zijn wat jouw expertise is. Dan weet men je te vinden!
- Er komt een herwaardering van vakmensen. Specialisten weten zelf hoe het moet. Dat betekent dat inhoudelijke en directieve aansturing niet meer gewenst is en zelfsturing steeds meer aan de orde van de dag is. Er zijn zelfs trendwatchers die roepen dat alle managers eerst ontslagen moeten worden. Als leider zal dus meer een beroep worden gedaan op je ondersteunende en coachende vaardigheden. Heb je die al?
- Het nieuwe werken zonder een vaste werkplek zet verder door. Men ziet elkaar dus veel minder live, waardoor teambuilding lastig is. Het wordt daardoor steeds belangrijker om te weten waar de organisatie voor staat en welke doelstellingen zij nastreeft. Zo kan ieder zijn stukje, vanaf zijn eigen werkplek, bijdragen.
- We kiezen voor echt, authentiek, onbewerkt, vakmanschap, kortom basic. De crisis laat ons ervaren dat we de wereld uitputten met allerlei fratsen en franjes. We willen weer eerlijkheid en echtheid. Zonder allerlei verzonnen poespas. Ook de social media zorgen voor transparantie. Nep wordt ontmaskerd. Zorg dus dat je weet waar je voor staat en dat je dat over in laat terug komen. En doe wat je predikt!
Mijn conclusie is:
HET IS VAN ESSENTIEEL BELANG OM EEN HERKENBARE IDENTITEIT TE HEBBEN.
Zonder een duidelijke identiteit weet niemand jouw plek, word je een radertje in het geheel, word je gepasseerd voor projecten en verlies je jouw zekerheid en zin. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat geldt ook voor bedrijven.
Als het niet duidelijk is waar teams en organisaties voor staan, voelen medewerkers zich niet betrokken. Zo raken ze hun goede mensen (letterlijk en figuurlijk) kwijt , is er veel angst en onderlinge strijd, met daarmee het verlies aan produktiviteit en dus geld! Om van het verlies van binding met klant maar niet te spreken.
Dus: back to basics! Herken waar je voor gaat en staat. Vergeet de poespas. Bepaal je eigen plek! En draag het uit, zodat iedereen jou kan vinden. Succes en plezier verzekerd!
Karin van Zuilen is auteur van de gratis cursus Meer tijd en energie in 5 stappen
Gerelateerde artikelen

Doen wij wel aan alle hypes mee?
Mark Huijben

7 Trends in Trainingsland
Marijn de Geus

10 trends: op weg naar de ideale organisatie
Guido van de Wiel

Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>