Een Minister van Oplossingen?

Cover stories

Inmiddels zitten we met zijn allen wereldwijd in de praktijkcursus ‘Chaos & Complexiteitstheorie’. We leren niet heel erg hard. We gaan gewoon massaal in België shoppen en de oorzaak daarvan is dat we in NL ondertussen de 3e harde lockdown hebben. Oorzaak en gevolg raken verdraaid. Chaos dus. Naderen we de omslag naar een transitie?

De chaos-theorie werd bekend begin jaren zeventig. Professor Meteorologie Edward Lorenz (1917-2008) sprak daar voor het eerst over in 1972. We hebben inmiddels allemaal al wel eens van zijn ’vlindereffect’ gehoord: kleine oorzaken, grote gevolgen. Een enkel virus in Wahan in december 2019 legt de hele wereld plat, is wel een heel actueel voorbeeld. Lorenz schreef over deze non-lineaire logica o.a. in zijn boek ‘The Essence of Chaos’ (1993). Veel andere ber...


Goed verhaal!
Om in regeltermen te spreken: een Minister van (feedback) Loopverkleining, die op alle maatschappelijke gebieden eraan bijdraagt dat burgers en organisaties veel directer en meer voelbaar bestraft en beloond worden voor hun maatschappelijke impact. Bij parkeren is dat al dik in orde: de bon ligt twee dagen later op de mat. Maar een lintje krijgt iemand vaak pas op of na de pensioendatum. Twitterschelders blijven jarenlang anoniem en ongemoeid vanuit hun digitale holen gif spuien. Copy cats weven vervolgens samen een nieuwe cynische communicatiecultuur. De snoepvakken in supermarkten nemen tientallen meters in beslag. Geen waarschuwing te bekennen, als was het maar het advies om het hele zakje niet in één keer naar binnen te werken of extra te poetsen. De zorg mag later gebit en stofwisseling opruimen. Bij roken is de korte feedbackloop eindelijk wel een eindje op orde: prijs, verkrijgbaarheid, rooklokaties, uiterlijk. Dat verdient navolging op vele gebieden.
Mooi Jaap, ik doe graag mee, ga voor meer evenwicht, balans.
Overigens gezien wat in Chili gebeurd is? Gabriel Boric is gekozen tot president. Zie de Volkskrant van 22 dec.. Eerste zin, uitspraak van hem: 'Als Chili de wieg was van het neoliberalisme, zal het ook zijn graf zijn'.
Sjaak
Ronald Schouten
Lid sinds 2019
Sterk artikel Jaap, net als eerdere artikelen van jou.
Ik heb zelf een leergang filosofie gevolgd met als een van de docenten Walter Baets. Daar behandelden we ook het door jou in je artikel genoemde boek van hem.
Geweldig om met mede leergangers te filosoferen over wat waar en niet waar is of lijkt. Ik heb daar echt geleerd om vanuit veel meer perspectieven naar de (schijnbare) realiteit te leren kijken. Geweldig idee toch een minister van oplossingen? Al is het alleen maar om anders tegen problemen aan te gaan kijken. Je maakt nooit 1 keuze. Je maakt er altijd tegelijkertijd ook een aantal andere niet. En ook dat zijn weer keuzes.

Meer over Organisatieontwerp