Welke systemen zijn er te onderscheiden?

Technische systemen vormen in zekere zin de hardware van een organisatie. Qua bijdrage verdelen we ze op dezelfde manier als bij de taakverdeling. Er zijn productiesystemen, systemen voor voorbereidende en voor ondersteunende werkzaamheden. Denk aan machines voor het maken van producten: CNC-banken, spuitgietmachines, elektriciteitsopwekking. Of aan systemen voor productievoorbereiding en verkoopondersteuning of een onderhoudsinformatiesysteem.
En er zijn systemen die de verschillende besturende activiteiten uitvoeren of ondersteunen; voor operationeel regelen, voor innoveren en voor strategievorming. Een meetbank voor controle van productdimensies is deel van de operationele kwaliteitsregelkring. ERP-systemen doen een groot deel van de planning en  administratie. Het CAD-systeem van de productontwerpers is een systeem dat in het innovatieproces nodig is, evenals een 3D-printer voor prototypes of een systeem voor computersimulaties ten behoeve van het optimaliseren van ontwerpen. Systemen voor business intelligence en datamining horen het meest bij strategievorming.
Soms hebben systemen een combinatie van activiteiten. Denk aan een ERP-systeem met een workflow management systeem erin geïntegreerd: dat speelt een rol in de uitvoering van het primaire proces van een verzekeraar en tegelijk in de operationele aansturing en bewaking van voortgang, kwaliteit en kosten.
Systemen kun je ook ruimer zien, als vaste werkwijzen en procedures waarop bepaalde processen gedaan worden. Deze vallen ook onder het herontwerp, omdat de taakverdeling bepaalt hoe ze ingedeeld en omschreven worden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 53 vragen en antwoorden over (Re)organiseren.