TOP 5 coverstories 2021

Cover stories

Welke artikelen uit 2021 zijn het populairst bij onze lezers?
 Vijf artikelen zijn tussen de vijftig- en zestig duizend keer bezocht. Opvallend is, in alle vijf, de nadruk  op gedragsverandering. Terwijl het om vijf zeer verschillende situaties gaat.

Gedragsverandering

De vijf artikelen betreffen een brede variatie van situaties. Of het nu over kantelend klantgedrag, verwend gedoe, integriteit, teambuilding of  cultuurverandering gaat, telkens is verandering van houding en gedrag de inzet en vaak ook het probleem. Er ontstaat weerstand, stagnatie, muiterij, gedoe. Zeer herkenbaar en ongetwijfeld de reden waarom de artikelen zo aanspreken.

Een sterk punt is de beperkte rol van management-modellen bij de aanpak. Scrum, agile, lean, performance of wat voor model dan ook.   De belangrijkste interventies om de verandering aan de gang te houden zijn het eenvoudige gesprek, discussies en de alledaagse  dwang- en lokmiddelen in het onderlinge menselijke verkeer.  Men benoemt het gedrag waarom het gaat en poogt het al doende in de gewenste richting te ontwikkelen. 'Eenvoud' blijkt de beste raadgever. De druk van de leiding, collega's en klanten stuwt het gedrag in de gewenste richting. Soms gefaciliteerd door een coach of consultant.

In ManagementSite blijven we op alle mogelijke manieren met deze zaken bezig. Lees bijvoorbeeld Gedragsverandering: de essentie in 2 A4tjes. Er zijn ook mooie bijdragen in voorbereiding; zo komt Herman Bosman volgende maand met een vervolg op zijn artikel in de top 5.  Hierin meer ervaringen en tips uit de praktijk.

Om deze TOP5 te lezen heeft u een Pro-abonnement nodig. U blijft geïnformeerd over de meest recente ontwikkelingen en u beschikt over direct toepasbare tips bij de 120 onderwerpen in de kennisbank. WORD PRO >>

Top 5 coverstories 2021

De vijf best bezochte artikelen, gepubliceerd in 2021, zijn:

 1. Kantelend klantgedrag creëert nieuwe verdienmodellen
    .... maar het 'gratissyndroom' zit soms in de weg
  Paul Postma
 2. De Verwende Organisatie
  Hoe verwend gedrag aanpakken: Praktijkcase Brandweer Amsterdam-Amstelland
  Simon van der Veer
 3. Wat we van cultuurschokken leren over organisatieverandering
   ‘Ik ben er helemaal klaar mee!’
  Wendy Nieuwland
 4. Zonder goede teamconditie ontspoort een team gemakkelijk
  Hoe leidinggevenden samen met hun team, bouwen aan een veilig, sterk en evenwichtig team
  Anton Scheffers
 5. Integriteit naar menselijke maat
  Investeer in moreel kompas en professionele dialoog, niet in regels.
  Herman Bosman & Saskia Koopman

Spoedig komen we nog met de top 5 columns van 2021. Ook zijn er vragen van lezers bij ons binnen gekomen welke bijdragen over periodes van 5 of 10 jaar de meeste aandacht kregen. We doen ons best!

Willem Mastenbroek, hoofdredacteur ManagementSite.nl

Meer over Gedragsverandering