Hoeveel ruimte geef je als manager aan je teamleden? Kunnen ze zelf hun werktijden bepalen, hun werk plannen of hun dag indelen? In het kader van de ManagementScore 2021 onderzocht ISBW hoeveel vertrouwen Nederlandse managers hebben in hun teamleden als het gaat om het organiseren, plannen en samenwerken. Ze bleken daar heel anders naar te kijken dan de medewerkers zelf. Hoe kom je als manager tot de juiste balans tussen sturen en coachen?
Vertrouwen als basis voor teamsucces
Het is goed als je als manager weet wat je medewerkers kunnen, wat je aan ze kunt overlaten en wat ze van jou nodig hebben om optimaal te functioneren. Dat is een gezonde voedingsbodem voor vertrouwen in het team. Afhankelijk van dit vertrouwen, zal je stijl van leidinggeven meer coachend of juist sturend zijn.
Er werd onderzocht hoe groot het vertrouwen van Nederlandse managers is in hun teamleden als het gaat om het organiseren, plannen en samenwerken. Dezelfde vraag werd gesteld aan Nederlandse medewerkers. Toen de uitkomsten werden vergeleken kwam een opvallend verschil aan het licht: zowel managers als medewerkers zijn positiever over hun eigen kwaliteiten (zie tabel) dan de ander. Dit verschil zal ongetwijfeld doorwerken in het teamvertrouwen.
Teamteugels mogen losser
Natuurlijk is het ene team niet te vergelijken met het andere en komen ook managers in allerlei soorten en maten. Maar er bestaat blijkbaar in het algemeen ruimte tussen hoe managers naar hun teamleden kijken en hoe medewerkers naar hun eigen kwaliteiten kijken. Misschien biedt dit voor jou als manager ook kansen. Ga eens onderzoeken of een meer coachende stijl van leidinggeven mogelijk is binnen jouw eigen team. En laat de teugels wat vieren.
Voordeel: gelukkigere teamleden
Als je je als manager minder sturend opstelt, bijvoorbeeld in de indeling van de werkzaamheden of het stellen van prioriteiten, geef je je teamleden meer ruimte om zelf te bepalen hoe ze hun werk aanpakken. Ze krijgen meer autonomie. En laat dat nou een belangrijk factor zijn als het gaat om werkgeluk.
Je medewerkers zullen moeten groeien in die autonomie. De een zal het met beide handen aangrijpen, de ander zal meer vrijheid eng vinden. Als je je houding als manager afstemt op elk teamlid – bij de een is een kort overlegje genoeg, de ander heeft juist aanmoediging nodig – zal je team ook de tweede factor die bijdraagt aan werkgeluk ervaren: betrokkenheid binnen het team.
Als teamleden optimaal presteren, wordt ook het teamresultaat beter
Autonomie, betrokkenheid en competentie (het gevoel dat je werk doet dat je aankunt, dat een uitdaging voor je is) zijn de belangrijkste ingrediënten voor werkgeluk. Elk teamlid heeft hierin zijn eigen behoeften, waarvan het belangrijk is dat jij ze als manager in de gaten houdt:
- Help teamleden hun kwaliteiten in te zetten;
- Creëer voldoende uitdaging in het werk;
- Streef ernaar dat iedereen het gevoel heeft zinvol werk te doen;
- Bevorder goede onderlinge relaties binnen het team;
- Zorg ervoor dat iedereen zich eerlijk behandeld voelt.
Het idee dat je die teugels meer loslaat is misschien eng, maar na verloop van tijd zul je zien dat jij én je team eraan wennen. Dan komen die teamteugels in de juiste stand en merk je dat je de balans gevonden hebt tussen sturend en coachend leidinggeven. Je geeft alle teamleden de kans om werk te doen dat bij ze past, dat ze kunnen en waar ze in geloven. Zo til je je team naar een hoger niveau.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO