Sabbatsverlof: onthaasten, opladen, bijkomen en bezinnen

Wordt het sabbatsverlof de nieuwe luxe vakantie? De laatste tijd staan de bladen vol met artikelen over dit voor Nederland relatief nieuwe verschijnsel. Toch is het sabbatsverlof al een heel oud fenomeen. Reeds in de bijbel wordt over het sabbatsjaar gesproken. In Amerika zijn er al sinds 1880 organisaties die medewerkers de kans gunnen enige tijd vrij te nemen om de geestelijke of fysieke batterijen weer op te laden. Vanwaar de plotselinge belangstelling in Nederland voor deze toch niet zo innovatieve arbeidsvoorwaarde?

De boel de boel laten

Wie droomt er eigenlijk niet van om eindelijk eens de boel de boel te laten. Eindelijk eens tijd te kunnen nemen voor het gezin, de sociale contacten of voo...

Corien Kortekaas
Prima stuk!
Naar mijn mening hoeft sabbatsverlof niet persé een jaar te duren; DesertTours Egypte organiseert 10-daagse sabbatical tours om even de boel de boel te laten en tot diepe rust te komen in een totaal nieuwe omgeving waar alles anders is en niets aan tijd gebonden. Het geeft de deelnemers de gelegenheid om 'los te laten', tot bezinning te komen en de eigen creativiteit weer op te laden. Na thuiskomst is er dan (et. naast het werk) alle gelegenheid om rustig te overwegen welke stappen er nog meer genomen dienen te worden om weer naar eigen volle tevredenheid te functioneren. De balans komt dan weer in evenwicht. Vraag vrijblijvend een brochure aan en/of bekijk website www.deserttours.nl Met vriendelijke groet, Corien Kortekaas P&O adviseur en holistisch therapeut.
Gyuri Vergouw
Beste Corien, Ik ben de laatste die zegt dat een sabbatical een jaar moet duren. Drie of 6-9 maanden is ook mogelijk, afhankelijk van de behoefte. Tien dagen vind ik echter niet echt een sabbatical, eerder een vakantie met een goede focus. Dat kan bijdragen aan een voorbereiding op een sabbatsverlof leveren, maar is zeker geen sabbatical in de waarste zin des woords, zo kan ook lang weekend een sabbatical genoemd worden. Laten we wel het begrip zuiver houden. Overigens, ik ben benieuwd naar de brochure, ben er na de strafschoppen (zie www.strafschop.nl) van afgelopen donderdag wel aantoe, aan die bezinning. groet, Gyuri
e joustra
Goed plan,

Ik wist van het hele bestaan van sabbatverlof niet af.
Ik vind het van groot belang dat deze vorm van verlof ook in Nederland van de grond moet gaan komen. Zeker als ik om me heen kijk. Ik zie alleen nog maar vliegende mensen die het steeds maar drukker en drukker krijgen; van alle markten thuis willen zijn (gezin, arbeid, opleiding etc) zonder echt de tijd te hebben om te genieten van al datgene wat ze inmiddels al bereikt hebben.
Doodzonde, voor je het weet is het te laat.

Groeten Ellen.
Peter te Riele
Wat klinkt dit als een ontzettend gedateerd artikel. 1999, dat was nog eens een tijd! Sabbatsverlof lijkt helemaal uit, maar is misschien meer nodig dan ooit. Dit artikel legt mooi uit waarom. Zelf heb ik verschillend malen een sabbatsverlof genomen. 1 jaar lang met mijn vrouw, 2x 4 maanden met mijn gezin. En wat was dat waardevol en relatief gemakkelijk te doen. Het moeilijkste is nog om los te komen van de maatschappij: studieschulden, leerplicht, een koophuis, een vaste baan.

Bovenstaand artikel zou opnieuw onder de aandacht gebracht moeten worden. Niemand moet het doen, maar de gelegenheid krijgen zou al geweldig zijn.

Meer over Work-Life Balance