Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Simpelweg omdat de formele positie van de OR geregeld is in de WOR. Deze biedt een goed kader om invulling te geven aan de noodzakelijk formele medezeggenschap gericht op de machtsverdeling tussen ‘arbeid en kapitaal’.

Meer openheid organiseren is gericht op werknemersparticipatie op de werkvloer. Gericht op besluitvorming en verbetering binnen bestaande processen. Meer Rijnlands en sociotechnisch, bijvoorbeeld ten behoeve van duurzame inzetbaarheid.

Maar… meer zelfsturing is beslist geen alternatief voor, maar een aanvulling op de zo noodzakelijke ‘traditionele 1.0 ondernemingsraad’.

Goedemiddag Peter,

Terecht geschreven artikel!
Ik zie veel ondernemingsraden worstelen in hun omgang met een RvC of RvT. De governance codes op sectornivo ontwikkelen zich in een redelijk snel tempo en deze raden commiteren zich aan duidelijke doelen

Ook de Stichting MNO is voorstander van een meer aandacht in de corporatie governance code voor de medezeggenschap. net al c.a. 30 andere organisaties die dit gemeld hebben. Helaas dacht de commissie er anders over. Daarom is het van belang dat de Stichting MNO ‘schragende partij’ wordt om meer invloed op vernieuwing van de code te krijgen.

De tijd dat de directie denkt en de werknemers uitvoeren is allang verleden tijd. Directie en management doen er dus goed aan om input op te halen: juist bij medewerkers die veel contacten hebben in het veld. Deze vorm van directe inspraak past heel goed naast de inspraak via een gekozen OR. Met allerlei discussie over vernieuwing van de OR loop je het risico om het kind met het badwater weg te gooien. Het klopt dat er OR’s zijn die traag zijn en niet erg zichtbaar. Het klopt ook dat er OR’s zijn die uitstekend werk verzetten. OR’s zijn wat dat betreft net organisaties:) De wettelijke kaders voor een OR zijn uitstekend en bieden voldoende ruimte voor de OR die actief en zichtbaar wil zijn. De nieuwe governance code is bij uitstek een goede gelegenheid om als OR meer strategische invloed uit te oefenen.

Toon alle 4 reacties
x

Inloggen op ManagementSite.nl

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account?

Word gratis lid
x

Inloggen

of