Channels

Het Covid-19 virus is niet goed voor je gezondheid, maar ook de corona-app is niet zonder risico. Lees en huiver.

Op 22 april 2020 sprak de Kamer met een aantal deskundigen over de corona-app die minister De Jonge naar het voorbeeld van andere landen wil lanceren. Met die app zou je kunnen traceren of je iemand bent tegengekomen die besmet is met Covid-19. Je krijgt dan (d.w.z. na een week of twee) een melding en dan zou je je zelf in quarantaine moeten plaatsen. Of iets dergelijks, want het plannetje van de corona-minister was niet erg vast omlijnd.

Maar, zo verzekerde hij iedereen, dat was juist de bedoeling, want dan kon de creativiteit vrij stromen. Of iets dergelijks.

Het idee was nog niet gelanceerd of het opiniepanel van 1Vandaag noteerde grote steun onder de bevolking. En zie onze nuchtere volksaard: gesteld voor de vraag wat men belangrijker vond, gezondheid of privacy, wist iedereen het wel, gezondheid natuurlijk!

Reken maar dat de minister en met hem de premier in hun nopjes waren. Ze houden zoals ze zelf zeggen, terdege rekening met de vox populi. Dat geen hond wist wat die app concreet moet doen en of die wel effectief is, kon de pret niet drukken. Er was brede steun, dus, Hugo, gaan met de banaan!

Nou, Hugo was niet te houden en ging helemaal hip. Niet denken, maar doen. Niet de usual suspects, maar iedereen[1] die een idee heeft, mag dat indienen. Geen achterkamertjes, maar een openbare selectie. Niet door een stelletje ambtenaren, maar door externe deskundigen. En, kers op de taart, een ‘appathon’ die op sociale media te volgen is, waarin een zevental geselecteerde ontwerpbureaus hun plannen mogen toelichten. Kort, krachtig, hey, wow & whoopee! Wir schaffen das, maar dan anders. Nederland, innovatieland. Lekker eigenwijs. Oranje Boven en Holland spreekt een woordje mee. Of iets dergelijks.

Twee weken later was van al dit geblaas niets meer over. Het ene idee was nog onrijper dan het andere. De experts wisten nauwelijks waar ze die 700 plannetjes aan moesten toetsen. Wat er min of meer mee door kon, zagen ze niet terug in de eindselectie (en andersom). Persoonsgegevens die nog rondzweefden in de software van een van de kanshebbers. Mompelende presentaties. Nou ja, een normaal mens zou zeggen: een puinhoop.

Afgelopen maandag, 20 april, maakte de minister bekend dat dit ‘m niet ging worden en dat het departement nu zelf maar een app gaat maken. Kijk, zo kennen we elkaar weer. Hoe hardleers kun je zijn. Een overheid die erom gekend is, geen enkel ICT-project naar behoren te realiseren, doet het zelf wel eventjes. Hugo, de alleskunner.

Catshuis-watchers hadden al snel in de gaten dat dit zelfbeeld niet overal gedeeld werd, want de corona-minister ontbrak op de belangrijke persconferentie van 21 april waar de exit-strategie bekend werd gemaakt. Wie weet hoe graag deze bewindsman zich voor draaiende camera’s bevindt, begrijpt dat de minister-president hem de klas had uitgestuurd.

De dag erna werd het echec voor de minister voor corona-apps nog groter. De Kamer, die gelukkig is losgeraakt van de gedachte dat je je in tijden van crises eensgezind achter de troon moet scharen, kreeg app-les van een handjevol deskundigen. Mensen die niet uit verre landen naar hier moesten worden getransporteerd, maar experts die je zo kan bellen en ontmoeten. Leiden, Amsterdam, Enschede, het ligt verdorie om de hoek.

Beleefd, maar glashelder serveerden de dames en heren de app van Hugo af. Niets bleef ervan over. En niet alleen omdat de privacy ernstig in het geding is, maar vooral ook omdat het een ineffectief schot hagel is en niets bijdraagt aan het tracken en tracen van besmettingen, laat staan aan een krachtige exit uit de lockdown. In een paar uur tijd lagen er tal van zeer praktische, nu al in te voeren en direct resultaat opleverende suggesties op tafel.

ArrayOok de Kamer moet pijnlijk getroffen zijn. Ook daar was men besmet met het hip-virus en verwachtte menigeen dat de app de hemel op aarde zou brengen. Niet dus.

Hou goed in de gaten hoe dit verder gaat. Als de corona-minister meer is dan een publiciteitsman en de Kamer meer is dan een kudde makke schapen, dan gaat die app van tafel. Ik schat de kansen echter laag in, want ik heb niet vaak meegemaakt dat een minister die zich hard heeft gemaakt voor een idee, dat loslaat. Zelfs niet als zonneklaar is dat het niets om het lijf heeft. En de Kamer laat dit gebeuren.

Of u ondertussen wel uw handen wilt blijven wassen.

Paul Verburgt

[1] Iedereen is natuurlijk niet iedereen. Het zijn leveranciers, clubs die een zakelijk belang hebben bij de productie van de app. Dat praat toch anders. Dit past helemaal in de lijn van ons kabinet dat aan de klimaattafels (herinnert u zich die nog?) belanghebbenden als leveranciers en actiegroepen uitnodigde. Geen burgers, geen voorstanders van kernenergie en geen critici. De plannen waren er dan ook naar.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Dat gedoe over een App is gepeuter in de marge.

Het deugt grondwettelijk, moreel, sociaal en economisch niet dat we 100% van de mensen opsluiten om een heel goed identificeerbare zeer kleine risicogroep van circa 1 a 2% te beschermen; we moeten die risicogroep zelf beschermen. Vele filosofen, medici en ethici hebben dat al grondig onderbouwd betoogd; maar naar hen wordt niet geluisterd.

Laat mensen weer gewoon gezond mogen leven op hun werk, bij hun familie en vrienden, op stranden en in bossen. De therapie is nu veel erger dan de kwaal.
Laat het MKB, de ZZP-ers en de jongeren niet stikken.
Verhef je stem dat dit “Intelligente” Lock-down beleid moet stoppen!

De petitie is erg belangrijk en kan jouw steun goed gebruiken.

Klik hier om meer argumenten te lezen en jouw naam toe te voegen

https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/het_kabinet_rutte_den_haag_gooi_het_coronaroer_om/?kyuCsqb&utm_source=sharetools&utm_medium=email&utm_campaign=petition-982813-den_haag_gooi_het_coronaroer_om&utm_term=yuCsqb%2Bnl

En deel deze petitie bij al je Facebook vrienden, LinkedIn, Twitter volgers #StopdeLockdown, contacten in je adresboek, YouTube etc. etc.

Laat hem viral gaan met Reff >> 1.

Beste JGM van der Zanden,

Ook over gepeuter in de marge valt soms best nog wat zinnigs te zeggen en dat heb ik dan ook geprobeerd.

Je keert je tegen de lockdown en had liever gezien dat de besmetbare groepen apart waren gezet.

Later, als alle rook is opgetrokken, zullen we zien of je gelijk had. Op dit moment lijkt de risicogroep veel groter dan die 1 of 2 % waarvan jij spreekt. Het RiVM stelt dat met de lockdown zo’n 24000 extra ic-opnames zijn voorkomen. Als je bedenkt dat de sterftecijfers op de ic onrustbarend hoog zijn, is dat toch een argument.

Ik begrijp voorts dat mensen in de leeftijdsgroep vanaf 70 zeer vatbaar zijn voor Covid-19; dat zijn dus een paar miljoen mensen. Verder moeten we ook de personen met een hoog BMI, hoge bloeddruk en suikerziekte als potentiële risicogevallen erbij optellen. En hun familieleden.

Al met al nogal een groep om te isoleren!

Ik zeg niet dat ik het beter weet en ik zeg ook niet dat ik erg gerust ben op de economische effecten van de lockdown en de wankele exit die nu is ingezet. Ik voel me evenwel, mede gelet op voorbeelden elders ( het lockdown-loze Zweden scoort veel slechter dan omliggende landen), niet gekwalificeerd om in jouw hartstochtelijke oproep mee te gaan.

Paul Verburgt

x
x