Coronavirus: stel verwachtingen en eisen bij

Columns

Nu de scholen en kinderopvang in ons land dicht zijn en werknemers geacht worden om zoveel mogelijk thuis te werken, heeft dit grote gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Gelukkig zijn er verschillende tools waarmee de dagelijkse gang van zaken ook vanuit huis voortgezet kan worden, denk bijvoorbeeld aan videobellen en virtuele meetings. Maar bedenk ook dat de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, ook voor een vertraging in werkzaamheden kan zorgen. En als ouders het thuiswerken moeten combineren met de opvang van hun kinderen, werknemers ziek zijn of in thuis-quarantaine zitten, zorgt dit voor nog meer verstoring van de dagelijkse structuur.

Stel doelen bij

De gevolgen van de coronamaatregelen zijn voor veel bedrijven al voelbaar, daarom doen organisaties er goed aan om te bepalen wat ze van werknemers kunnen verwachten onder de veranderende omstandigheden. Daarbij gaat het om de vastgestelde doelstellingen - zowel op individueel als teamniveau - en de middelen om deze doelen te behalen. Maar ook de situatie bij zakelijke partners moet worden geëvalueerd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als het gaat om de bedrijfscontinuïteit. En welke gevolgen hebben de coronamaatregelen intern? Denk bijvoorbeeld aan openstaande vacatures - mogen kandidaten nog wel op gesprek komen? Iedere afdeling zal met  andere vragen worstelen. Het is belangrijk dat dit door het management onderschreven wordt en dat er gedegen antwoorden en maatregelen volgen.

Voorkom teveel druk

Het zijn uitzonderlijke tijden en het is dan ook niet reëel om te verwachten dat hetzelfde productiviteitsniveau behaald kan worden. Sterker nog, dit kun je als een boemerang terugkrijgen. Wanneer werknemers de druk voelen om dezelfde productiviteits- en kwaliteitsstandaard te leveren, zonder dat ze minimaal het gebruikelijke niveau van ondersteuning krijgen, kan dat mogelijk leiden tot verkeerde beslissingen. Bijvoorbeeld als zij zich niet lekker voelen maar toch naar het werk komen, waardoor collega’s mogelijk ook ziek worden. Moedig werknemers en managers aan om verstandig om te gaan met de situatie en stel geen onhaalbare eisen.

Geef het goede voorbeeld

De leiding en het managementteam moeten het goede voorbeeld geven door verwachtingen bij te stellen. Dan is de kans groot dat dit voorbeeld gevolgd wordt door de rest van het bedrijf. Het is belangrijk om managers te begeleiden in het voeren van de juiste gesprekken met hun teams en ervoor te zorgen dat alle vragen beantwoord worden. Ook kan de situatie snel veranderen, en kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met de halvering van teams. Dat betekent dat je snel moet kunnen schakelen en aanpassingen doorvoeren.

Communiceer naar alle stakeholders

Net zoals partners invloed hebben op jouw bedrijf, heeft jouw bedrijf op zijn beurt impact op anderen. Open en duidelijk communiceren over veranderingen is dan ook cruciaal. Klanten, leveranciers en andere stakeholders moeten weten wanneer zaken mogelijk gaan veranderen, zodat ze daar op in kunnen spelen.

Verwachtingen moeten kunnen worden bijgesteld, totdat er weer zekere tijden aanbreken. Wanneer je alleen maar gefocust bent op het voortzetten van business as usual, zal het lastig worden om noodzakelijke veranderingen te zien en door te voeren.

Wees realistisch en houd goed zicht op de ontwikkeling van de actuele bedrijfssituatie. Iedere organisatie krijgt zeker te maken met veranderingen in capaciteit en het is belangrijk om te beseffen dat iedereen te maken heeft met de gevolgen van deze veranderingen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

wouter jansen
Dat alle bedrijven en organisatie straks met een nieuwe wereld te maken krijgen lijkt onontkoombaar. Het is daarom NU de hoogste tijd alvast proberen uit te vinden wat de mogelijke veranderingen met impact zijn.
Hier kunnen we elkaar mee helpen. Zie daartoe ook onze poging de juiste met inzicht te mobiliseren. http://samenondernemen.nl/strategie-corona . Wie heeft er en aanvullend idee?

Meer over Besturen en organiseren