Hebben we de menselijke interactie verwaarloosd?

Columns

De wereld is in de greep van Corona. Een minuscuul virus dat de grote wereld plat legt. Interacties tussen mensen worden drastisch beperkt om het virus te temmen. In een wereld waar alles met elkaar is verbonden is dat een forse tegenslag. Je kunt je de vraag stellen of we de kwaliteit van interactie met elkaar afgelopen decennia hebben verwaarloosd. Veel mensen vertonen burn-out klachten. Relaties vallen bij bosjes uit elkaar. Organisaties en overheden lopen vast.

De digitale wereld domineert steeds meer de interactie tussen mensen!

"Het leven" is verdwenen uit de menselijke interactie

De digitale interactie is nu behulpzaam maar we zullen de komende tijd ervaren dat de digitale interactie de menselijke interactie niet kan vervangen. Ook robots kunnen dat niet ondanks dat ze geen virussen overbrengen. We beseffen nauwelijks nog de waarde van menselijke interactie. In een tijd waar het draait om de economie is de kwaliteit van de interactie tussen mensen verwaarloosd. De interactie tussen mensen is verworden tot het geven van instructies en emotionele klaagzang. Kortom: "Het leven" is verdwenen uit de menselijke interactie!

Gelukkig zijn is het dictaat geworden

Het plezier, dat interactie tussen mensen oplevert zijn we een beetje vergeten. Tijd is geld is het agendum. Plezier maken doe je maar ergens anders maar niet op je werk. Zelfs in persoonlijke relaties draait het steeds meer om persoonlijke ontwikkeling en presteren. Gelukkig zijn is het dictaat geworden van onze maatschappij. "Geluk" is een product geworden waar veel geld mee valt te verdienen.

We zijn vergeten hoe sterk het lichaam is

In het bestrijden van Corona wordt vooral gesproken over het indammen van besmettingen en naarstig zoeken naar een vaccin. We zijn vergeten hoe sterk het lichaam is. We zijn vergeten hoe heilzaam een gezonde interactie tussen mensen is. We vluchten in technische oplossingen om het virus te bestrijden. Als we niet oppassen glijden we af naar een tijd waar de angst voor menselijke interactie domineert. Waar menselijke interactie steeds meer wordt overgenomen door digitale interactie. Waar het vertrouwen vooral op vaccins, medicijnen, digitale interactie is gevestigd en niet meer op de natuurlijke weerstand van ons lichaam.

Gezonde interactie heilzaam voor het lichaam

Het is bewezen dat een gezonde interactie (een interactie zonder klagen) heilzaam is voor de mens. Stellen met een gezonde interactie zijn het gelukkigst, leven het langst en gezondst. Teams met een gezonde interactie tussen mensen presteren uitzonderlijk. Patiënten die verpleegt worden door verpleegkundigen, die een gezonde interactie aangaan met hun patiënten herstellen aanzienlijk sneller.

Laat Corona een wake-up call van de sterk verwaarloosde interactie tussen mensen

Een gezonde interactie tussen mensen zorgt voor doorbraken tijdens een crisis. Laten we ons vooral door Corona niet bang maken voor de menselijke interactie. Laat Corona een wake-up call van de sterk verwaarloosde interactie zijn tussen mensen. Niet de menselijke interactie is het probleem maar de slechte kwaliteit van de interactie tussen mensen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Harrie Jaspers
Lid sinds 2019
Wat een raar verhaal, zeg. Er wordt van alles gesteld, beweerd alsof het een waarheid is: "een wake up call van de sterk verwaarloosde interactie tussen mensen". Wie zegt dat dit zo is? Een mening is niet meteen waarheid, kom op zeg. En vervolgens wordt een direct verband gelegd tussen de zg. verwaarloosde interactie en ziek zijn, met de impliciete suggestie dat deze pandemie gerelateerd is aan de verwaarloosde interactie. Dit zijn cirkelredeneringen, met een volkomen oncontroleerbare c.q. ontbrekende bewijsvoering. Doet me denken aan de theorietjes dat 'ieder mens zijn eigen ziektes kiest": heb je iets aan je ogen, dan durf je zaken in je leven niet onder ogen te zien. Dat niveau. "Het plezier van de interactie zijn we een beetje vergeten"? Wie is 'we'? En hoezo vergeten? Ik niet hoor. En ik zie het ook nergens om me heen, ook niet op mijn werk. Integendeel. Het artikel staat bol van de uitspraken, stellingen, morele oproepen (dat mag, overigens) die als waar voor ons allemaal worden gepresenteerd. En dan voldoende vaag dat er altijd weer een draai aan kunt geven. Doet me denken aan Astro TV. Zullen we dat niveau, ondanks de ongetwijfeld goede intenties van de schrijver, blijven vermijden?
Lid sinds 2019
Prachtig verwoord en een zeer terecht punt. In een wereld waarin platte materie meer waarde lijkt te hebben dan het wonderlijke geschenk dat leven heet. De maatschappij, nou daar is weinig meer van over en velen hebben het niet eens door. Vooruitgang lijkt uiteindelijk onze ondergang te worden wanneer we niet snel gaan beseffen dat we met onze handelingen een waarlijk leven aan het vermoorden zijn.
Joanna Dirckx
heel juist

Meer over Interne communicatie en samenwerking