Mee-ondernemende architecten

Boeken · Interviews · Columns

Voor het derde jaar op rij daalt de omzet van architectenbureaus. Volgens de Bond van de Nederlandse Architecten (BNA) is de architectenbranche sinds het begin van de crisis in omzet en in aantal medewerkers met ruim 40% afgenomen. De crisis heeft tot sterke productiedaling van nieuwe woningen geleid, lage bereidheid van particulieren om te investeren en nieuwe projecten die maar zeer moeizaam van de grond komen. Hoe ga je als architectenbureau om met een markt die qua omzet en werkgelegenheid zwaar onder druk staat?

Wentink Architecten, met 12 medewerkers een middelgroot kantoor gevestigd in Muiden heeft op tijd ingespeeld op de veranderende marktomstandigheden en hierdoor geen grootschalige reorganisaties hoeven doorvoeren.

Verhangen van de panelen
Wij hebben als bureau dat al negentig j...

guido bakker
leuk om te lezen,

wij zijn een wat jonger buro (gestart in 2000)
we hebben nu 14 medewerkers (was 17)
een deel van de tekst had ik zelf ook kunnen schrijven
onze werkvoorraad blijft prima op gewenste nivo.
Jaap
Een soortgelijk verhaal las ik ook van A 12 in Veenendaal, echter die gingen samenwerken met een ander bureau en dachten daarmee om met zeg maar 2 verschillende bureau's waarvan ieder bureau thuis was op zijn eigen terrein flexibeler te kunnen zijn als totaal, op zich zou dat natuurlijk best wel zo kunnen zijn, maar werkt dit zakelijk en dan financieel ook zo? BNA heeft zich in het verleden niet voor niks wel eens afgevraagd of de architect wel zakelijk genoeg is, en niet alleen teveel vak bevlogen, je zou het gaan denken, daar beide bureau's ondanks hun visies het niet gered hebben.

Meer over Ondernemerschap