De strategie: laat 'm niet los

Columns

Een MD traject met excellente trainers en gemotiveerde deelnemers, zonder raakvlakken met de strategie en ambities van uw bedrijf, is zonde van het geld. Hoogstens leuk voor de medewerkers. Als ze vertrekken staat het goed op hun cv.

Dit is de eerste column in een serie van tien over leren en leiderschap, waarin u praktische tips vindt, die rendement opleveren bij leiderschapsontwikkeling. Deze eerste column gaat over strategie met een voorbeeld uit de Thuiszorg.

Strategisch beleid zorgt voor zonnige start
Een thuiszorgorganisatie reorganiseert en zet een verandertraject in naar een werkwijze met zelfstandige kleinschalige teams met meer autonomie. De belangrijkste doelen: financieel gezond worden, efficiënter werken, kwaliteit van zorg en tevredenheid van medewerkers. Praktisch betekent de verandering onder andere dat de teamleiders leiding gaan geven aan 60 mensen in plaats van 30.

De rol van deze teamleiders is cruciaal voor het slagen van de reorganisatie. Met de strategische doelen als uitgangspunt zet ik als extern begeleider samen met een stuurgroep de contouren neer van een leiderschapstraject voor het middenkader van deze thuiszorgorganisatie. De doelen van de reorganisatie en de competenties en vaardigheden die deze vragen van de leidinggevenden vormen de rode draad in dit traject.
De eerste bijeenkomsten gaan over thema’s zoals leren veranderen, leiding geven aan jezelf en omgaan met weerstand. Om inzicht in eigen doen en denken te krijgen zetten we als ondersteuning ook intervisie en kortdurende coaching in.
Tot ineens blijkt dat de financiële tekorten schrikbarend hard oplopen. De onontkoombare actualiteit doorkruist de logische volgorde van de procesmatige opzet van het leiderschapstraject. Pas in het najaar staan de financiën op de agenda, niet nu.
Wat te doen?

De stress test
Als je het belangrijkste strategische doel van deze organisatie - financieel gezond worden - als richtpunt neemt, kun je op zo’n moment maar één ding doen. De thema’s van de eerst volgende bijeenkomsten skippen en direct vervangen door lessen over financiën en tools om op financiën te sturen. De intervisie besteden we aan het reflecteren op de eigen rol: managen bij slecht weer.

Het verhaal van de Thuiszorg laat zien dat leiderschapsontwikkeling geen traject op zich is, maar juist vanuit de strategie in moet spelen op de actualiteit. Overleven staat voorop en dan wijkt een mooie logische opbouw.

Het lastigst is de move met de teamleiders te maken, die halsoverkop een spoedcursus financiën krijgen en roepen dat ze daar absoluut geen verstand van hebben. De ‘sense of urgence’ zet het tot dan toe relatief rustige traject flink op spanning en blaast alle procesmatigheid omver: hands on!
De kale werkelijkheid van overleven roept stress op en verhoogt het adrenalinepeil. Prima ingrediënten voor een leiderschapstraject.
De onverwachte situatie versnelt het leren van nieuwe vaardigheden. Ze moeten, en raken al doende bezield. Mooi is de ongekend financiële slagkracht die deze groep vrouwen in zich blijkt te hebben. Na een half jaar zijn ze terecht trots op de resultaten.

Motto: ‘Dare - choose challenging situations that ask for guts’
                                                                      One of The other 7 Habits

Wat betekent dit voor leiderschapsontwikkeling?
Als u meer rendement wilt bij leiderschapsontwikkeling besteed dan aandacht aan de volgende vragen: Is de collectieve ambitie van uw bedrijf helder en is het duidelijk welke resultaten leidinggevenden moeten halen? Zijn deze vastgestelde doelen uitgangspunt? En is de architectuur , van het leiderschapstraject zo flexibel dat de actualiteit wind in de zeilen kan blazen?

Kapseizen of scherp aan de wind zeilen
Zorg dat leiderschapsontwikkeling logisch voortvloeit uit de strategie en tijdens het hele traject in dienst staat van de ambitie van het bedrijf. Creëer ruimte, wees alert en speel in op actuele kwartaalcijfers, marktontwikkelingen en nieuwe inzichten.
Parkeer bij storm leiderschapsontwikkeling niet, maar benut het. De vitaliteit en veerkracht van de leiders én van het MD-programma geven de doorslag of bij een stevige zijwind de organisatie kapseist of scherp aan de wind gaat zeilen.

Hoe verf met een flinke lik historie beter verkoopt leest u volgende week in de tweede column.

Noten
1. The other 7 Habits - alternatieve habits als aanvulling op ‘The 7 Habits’ van Steven Covey - Bea Annot
2. Liefde voor Leren - Manon Ruijters ISBN 90-13-04068-3

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jan-Willem Witte
Frisse bijdrage. Kijk uit naar de volgende bijdragen.
Diana Vaartjes
Wanneer leiderschapsontwikkeling, strategie en de omgevingsfactoren in staat zijn om een samenspel aan te gaan, blijf je ook in staat om creatief te reageren op hetgeen er voorbij komt.
Bea, heerlijk artikel om in een 5 minuten weer aan het denken gezet te worden!! Ben benieuwd naar het vervolg!!

Diana Vaartjes, HRD-adviseur
Jos Steynebrugh
Bea,
Je zegt woordelijk: “De belangrijkste doelen: financieel gezond worden, efficiënter werken, kwaliteit van zorg en tevredenheid van medewerkers”.

Met respect voor je ongetwijfeld goede bedoelingen, mis ik hier een zéér belangrijk criterium of randvoorwaarde: de cliënt. Als de aangekondigde volgende 9 columns dit cruciale element óók missen kan je je verzekerd weten van een enkelbijtertje.

Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing en Innovatie Consulent
Beatrice (Bea) Annot
Auteur
Dag Jos
Je hebt helemaal gelijk, de cliënt is de belangrijkste. Ik vind dat en de thuiszorgorganisatie waar dit voorbeeld over gaat, vindt dat eveneens. In de vierde column gaat het voorbeeld over dezelfde organisatie en zul je dat lezen.
De strategische doelen die hier genoemd worden, heeft de organisatie zichzelf gestel d bij de reorganisatie. Niet alleen goede doelen op zichzelf, maar vooral ook noodzakelijke doelen.
NB De voorbeelden in de columns gaan over organisaties uit de praktijk -het kan dus zo zijn dat iets wordt gemist en ook anders had gekund.
Ed Grubben
Lid sinds 2019
Bea,

Heerlijk om zo een kijkje in jouw prakijk te krijgen! Prikkelend en stimulerend.

Ik lees je column op Curacao waar na het onderzoek van Paul Rosemöller de roep om leiderschap dreigt te verstommen in de toenemende angstcultuur.

Valt ook dit vlot te trekken?

Ayo!
Ed
Beatrice (Bea) Annot
Auteur
Dag Ed,

Wonderlijke combinatie: zonnig en angstig. Ik ken het land niet, jij bent er: is het een duo, typerend voor Curaçao?
Misschien is juist zo’n bijzondere combinatie moeizaam omdat het ook klinkt als: zichtbaar (de zon) en onzichtbaar (de angst).
Vlot trekken? Zou passen bij iets zichtbaars willen doen, terwijl het eerder aan die andere kant gezocht zou moeten worden denk ik. “Wij trekken dat wel (even) vlot”, zouden woorden van buitenaf kunnen zijn,van goedbedoelde externen.
Wat vinden de mensen zelf? Durft iemand te vertellen waar ze bang voor zijn? Angstcultuur, klinkt als angst die al heel lang speelt. En er ook niet zomaar is.
Heeft het te maken met de geschiedenis? Met gebeurtenissen?
Angst – reëel of irreëel – zit vaak diep. Vraagt om respect.
Eerder om afpellen dan vlot trekken.

Wat vind jij?
En wat heeft Paul hierover gezegd?

(een soortgelijke grote vraag op onbekend terrein maakt mij erg bescheiden, vandaar een paar voorzichtige vragen/opmerkingen)
Stieneke Kieft
Lid sinds 2019
Dag Bea.

Herkenbaar hoe vaak het in organisaties gebeurt dat juist belangrijke inhoudelijk ingezette acties gerelateerd aan de strategie wegvallen zodra dit onder financiele druk komt te staan.

Mooi Bea hoe je in dit voorbeeld van de nood een deugd maakt!


Groet Stieneke
Ed Grubben
Lid sinds 2019
Dag Bea,

Vlot trekken of afpellen.... een boeiende invalshoek voor het eiland. Je zet me aan het denken. Beide interventies vragen om commitment en dialoog terwijl de monologen en het zwijgen juist overheersen. Ik hoorde deze week hier op het eiland een mooie reflectie: "we zijn vaak te veel bezig met het afbreken van wat een vorige regering in gang heeft gezet en te weinig met het creëren van een gezamenlijke toekomst."
De kleinschaligheid van het eiland, de verschillende visies op de rol van Nederland en de gedachte 'als je niet voor me bent, ben je dus tegen me' spelen mogelijk een rol. Als je aangesproken wordt op je gedrag en je kunt vervolgens alleen terugslaan door de rookgordijntactiek van het beschuldigen en aanvallen van de ander te hanteren, stagneert elke vorm van ontwikkelen volgens mij. Vlottrekken en afpellen zijn dan kansloos.
Ik gun dit prachtige eiland met de prachtige mensen een strategie die mensen verbindt en leiders die zo'n verbindende strategie niet loslaten....

Leuk te zien dat je column al veel reacties oproept!

Ed

Meer over Leiderschap