Lean, Scrum: oude wijn in nieuwe zakken?

Columns

Medio november plaatste ik op LinkedIn het volgende bericht:

“Bij mijn garage in Lexmond werken ze al 30 jaar met een plan- en verbeterbord. ‘Dat is toch normaal’, zeggen ze dan. Lean, Scrum. Nog nooit van gehoord hier. Er schieten agile-adviesbureaus als paddenstoelen uit de grond. Ondertussen hoeft het niet zo spannend te zijn en kun je ook eens kijken bij de garage☺”

Dit bericht is tot op heden bijna 6.000 keer interessant bevonden en het bericht kreeg 454 commentaren. Het ging ‘viral’. Omdat ik dit bericht in een spontane opwelling online heb gezet, verbaasde het mij enorm dat het zoveel reacties kreeg. Ongemerkt legde ik blijkbaar de digitale vinger op een zere plek. Mijn interpretatie: er is methode-moeheid en een enorme behoefte om met gezond boerenverstand naar dit soort methodes t...

Jack van der Veen
Lid sinds 2019
Mooi artikel. Het probleem is dat het management vasthoud aan de oude denkwijze dat Lean geïmplementeerd kan worden middels een plan / als een project. Waarvoor je dan een aantal tools moet gebruiken. En dat je laat ondersteunen door externe experts. Past uitstekende in het traditionele managementdenken. Maar niet bij Lean. En is dus gedoemd te mislukken. Mensen willen best veranderen. Maar niet veranderd worden. Lean, Scrum, Agile vraagt om sociale innovatie waarbij vooral ook het management een totale nieuwe rol krijgt. "Go see, ask why, show respect." Coachend, dienend, authentiek leiderschap. De titel van het verhaal slaat mijns inziens dus vooral op het management dat misschien goedwillend is, maar onvoldoende beseft dat het bij hunzelf begint.
Beijer Ralph
De naam van een nieuwe methode is eigenlijk niet relevant. Wel de drang naar continu verbetering, het kan altijd beter. Maar dat begint altijd met logisch nadenken, laat dat nou net zo moeilijk zijn dat we dat helaas vaak vergeten.
Wilbrand Kuijt
Lid sinds 2019
Er is niets mis mee met Agile, maar blijf bij de les. Een spijker sla je toch echt het beste met een hamer in de muur. Dat bij de les blijven geldt ook voor de managementgoeroes die lopen te roeptoeteren dat Agil, Scrum, Prince2 de oplossingen zijn. Ik heb een organisatie meegemaakt waar alle managers een cursus Prince2 verplicht hadden gevolgd. Resultaat, ze konden nog geen simpel projectplannetje schrijven. De methode had het overgenomen van het gezonde verstand. Kortom goeie tools met goeie mensen.

Meer over Management modellen