De kracht van authenticiteit

Columns

Als teamcoach zie ik veel teams en leiders de revue passeren. Vooral de leiders houden mij bezig. Ik heb veel goede leiders geobserveerd en heb soms ook het genoegen om topleiders te observeren. Dit zijn leiders die niet alleen motiveren, maar vooral ook inspireren en op een ontspannen wijze teams tot grootse prestaties brengen.

Een vraag die mij al langere tijd bezighoudt is: "wat onderscheid een "top"leider van een "gewone" leider? Wat doet die topper nu anders? Toen ik op TED een filmpje bekeek van professor Brene Brown werd het mij een stuk duidelijker.  Brown doet al ruim 10 jaar onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, schaamte en authenticiteit.

Over authenticiteit wil ik het in deze column hebben. In authenticiteit zitten bijzondere aspecten zoals kwetsbaarheid en verbinding verborgen. Kwetsbaarheid is de moed om onvolmaakt te zijn. Veel mensen schamen zich voor onvolmaaktheid. Schaamte om niet perfect te zijn, schaamte over wat anderen daarvan zullen vinden en angst om afgewezen te worden waardoor je je niet kunt verbinden.

Om authentiek te zijn moet je verbinding kunnen aangaan zowel met jezelf als met je omgeving. Verbinding met jezelf is nodig om in je eigen kracht te staan. Verbinding aangaan met je omgeving is de reden waarom we hier zijn. Het geeft ons een doel en zin in ons leven. Schaamte is heel makkelijk te begrijpen als angst niet verbonden te zijn. Is er iets met mij, dat als andere mensen dat zien, ze zich niet met mij willen verbinden, dat ik het niet waard ben?

Kwetsbaarheid gaat gepaard met nare gevoelens. Gevoelens van angst, schaamte en teleurstelling. Dus proberen we deze gevoelens te onderdrukken o.a. door ons anders voor te doen dan we ten diepste zijn, uit verbinding met onszelf te gaan. Het vervelende is alleen dat het onderdrukken van deze nare gevoelens een heel vervelend neveneffect heeft. Met het onderdrukken van nare gevoelens drukken we ook alle goede en mooie gevoelens als vreugde, dankbaarheid en geluk weg.

Het goede bericht is dat iedereen dit heeft. Prijs je hier gelukkig mee, want mensen zonder angst en schaamte zijn niet in staat tot empathie of verbinding.

Leiders die niet authentiek zijn proberen hun kwetsbaarheid te onderdrukken door alles wat onzeker is zeker te maken. Ideeën, plannen, opdrachten, etc. worden met grote stelligheid gepresenteerd vanuit de gedachte dat dit van een goede leider verwacht wordt. Er is daardoor vaak te weinig ruimte voor discussie, te weinig dialoog, want discussie en dialoog maakt de leider kwetsbaar. Maar denk je nu echt dat anderen niet merken wanneer een leidinggevende zichzelf niet is, niet authentiek is?

Suggesties voor authentiek leiderschap

• Laat jezelf ten diepste zien
• Heb compassie met jezelf en anderen
• Realiseer je dat je nare gevoelens niet weg kunt stoppen
• Omarm je kwetsbaarheid in de wetenschap dat deze ook een bron van creativiteit, liefde, plezier en er bij horen is
• Wees bereid iets te doen voor anderen zonder daarvoor iets terug te verwachten
• Wees bereid in relaties te investeren zonder te weten of deze wel / niet slagen
• Wees bereid om los te laten wie je denkt dat je moet zijn
• Je overtuiging mag zijn "ik ben genoeg!"

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ron van der Vlist
Hoi Rijk,

Mooi verhaal! En bekend.....Bene heeft een prachtige "talk" gedaan. Jouw suggesties voor authentiek leiderschap kloppen voor mij helemaal.
Ik heb als aanvulling: stel jezelf als leider steeds de "waarom zou ik dit niet doen?"-vraag bij elke suggestie. De kans is groot dat er dan zaken als angst en de behoefte aan veiligheid naar boven komen: dan is daar werk aan de winkel (voor de leider)......

#Vitaal groet van Ron
Jaap Jagt
Sterk verhaal. Ik ken genoeg "leiders" die dit eens ter harte zouden moeten nemen.
Een echte leider durft zich kwetsbaar op te stellen en weet zijn mensen echt te motiveren.
Als je jezelf durft te zijn dwing je niet alleen respect af, maar ben je als team ook bereid om iets voor elkaar te doen en gun je een ander ook zijn succes.
Koos Groenewoud
Lid sinds 2019
Ik adviseer jonge managers om te stoppen met het opzetten van het managers petje en/of masker. Dat wil ook nog wel eens helpen. Blijf dicht bij je zelf. Probleem is,
Dat veel managers geen goede feedback krijgen. (of er niet om vragen). Marshall Goldsmith heeft het bij het rechte eind. De meeste leiders zijn hartstikke slim, super of hyperintelligent en Hebben soms wel 3 titels. Maar dat is geen basis voor succes. GEDRAG is dat wel.
In zijn boek "tot hier en nu verder" gaat hij daar op in. Bepaald gedrag wat irritatie opwekt in je gezin zal dat ook doen bij de organisatie. Als je een van je kinderen voortrekt, zijn je andere kinderen "not amused". Als je dat doet bij een van je MT leden of medewerk(st)ers is de rest uiteraard ook niet blij.
Peter van de Vondervoort
Soms wordt je een inzicht aangereikt, zoals ook in deze voortreffelijke column (=tekst + filmpje). Ik kreeg mooi verwoord waarom ik voor mijn leidinggevende (en mezelf) ga, en dat is zijn oprechtheid om naar zichzelf te kijken én de botsing niet te schuwen. Gaan voor de inhoud, met veel respect voor de relatie. Dank aan Rijk Binnekamp voor zijn column.
Rijk Binnekamp
Beste Ron, Jaap, Koos en Peter,

Hartelijk dank voor jullie feedback en aanvullingen. Hierdoor wordt het schrijven nog leuker!
E.M. Miedema-Soetermeer
Ik kwam hier bij toeval binnengesurft; ben zelf werkzaam als docente in het middelbaar onderwijs... en wat me opviel is hóé juist de karakterisering van leidinggevenden en hun problematiek c.q. de denkbare oplossingen van toepassing zijn binnen mijn eigen werkgebied.. met plezier gelezen!

Meer over Leidinggeven