Authentiek leiderschap

Columns

De grootste valkuil van veel leiders is dat zij menen alles te moeten weten en op alles een antwoord te moeten geven en dat zij als zwak en inadequaat zulen worden bestempeld als zij hun limieten of fouten aan anderen blootleggen. Eigenlijk is dat heel contraproductief want of je je zwakheden nu erkent of niet, de mensen om je heen zullen het toch wel zien. Het trachten te verbergen kan zelfs leiden tot de perceptie dat je jezelf niet voldoende kent of dat er getwijfeld wordt aan je integriteit.

Zelfkennis is mogelijk een van de minst besproken leiderschaps competenties, maar waarschijnlijk wel een van de meest waardevolle. Het betekent dat je je bewust bent van waar je talenten liggen en van wat je nog moet leren. En het betekent ook open staan voor antwoorden als je iets niet weet en toegeven van fouten als die gemaakt zijn.

“knowing others is wisdom, knowing yourself is enlightenment”
– LAO TZU (Chinese Taoist philosopher )-

Zelfkennis staat aan de basis van elk succesvol leider.

Leiderschap is immers meer dan in je kantoor zitten en een strategie bedenken. Het gaat ook over het raken van de organisatie met jouw persoonlijke aanwezigheid, met het bouwen van relaties en met het stimuleren van productieve conversaties. Als we meer effectief willen zijn naar anderen zullen we eerst onszelf beter moeten leren kennen.

Succesvolle leiders bezitten niet alleen een grote mate van zelfkennis, zij zijn ook in staat authenticiteit te tonen. Authenticiteit gaat over het oprecht laten zien wie je bent en wat je kunt. Robin Sharma, amerikaans auteur en leadership speaker heeft een prikkelende visie op redenen waarom volgens hem authentic leaders zich zo succesvol onderscheiden. Deze visie wil ik graag met jullie delen.

Authentieke leiders:

 • Spreken hun waarheid
  Hoe vaak slikken wij onze waarheid in of zeggen we dingen om anderen te plezieren of een goede indruk te maken? Authentieke leiders zijn anders. Zij zijn consistent in het zeggen van hun waarheid, zij zullen niet liegen of verzwijgen. Dat betekent niet dat zij zomaar pijnlijke dingen tegen mensen kunnen zeggen. Hun waarheid spreken is niets meer dan eerlijk zijn, helder en authentiek.
 • Leiden vanuit hun hart
  Leiderschap gaat over mensen. De beste leiders zijn niet bang om hun kwetsbare kant te laten zien. Zij zijn oprecht geïnteresseerd in mensen en spenderen veel tijd aan het ontwikkelen van de mensen rondom zich heen.
 • Hebben een stevige ruggegraat
  Zij handelen naar hun woorden en leven naar hun waardes. Zij tonen een stevig karakter. Mensen vertrouwen, respecteren en luisteren naar hen.
 • Zijn moedig
  Er is veel moed nodig om tegen de menigte in te gaan. En er is veel innerlijke kracht nodig om te doen wat jij denkt dat goed is ook al zal dat niet makkelijk zijn. We leven in een wereld waar zo veel mensen het pad van de minste weerstand volgen. Authentiek leiderschap is vooral over het inslaan van de minder bewandelde weg en over het doen wat goed is in plaats van wat gemakkelijk is.
 • Zorgen voor zich zelf
  Zorgen voor je zelf is een teken van zelfrespect. Je kunt geen grote dingen op het werk doen als je je niet goed voelt. Authentieke leiders eten goed, sporten, nemen tijd voor ontspanning en zorgen goed voor hun lichaam zodat zij fysiek op een hoog niveau kunnen opereren.
 • Bouwen teams en creeeren gemeenschappen
  Een van de eerste zaken waar mensen vaak naar zoeken in hun werkomgeving is een gevoel van collegialiteit, samenwerken en vriendschap. Authentieke leiders creëren werkplaatsen waar collegialiteit, vriendschappen en teams kunnen groeien.
 • Werken aan hun zelfkennis
 • Authentieke leiders kennen zichzelf heel goed en blijven er aan werken. Zij erkennen hun zwakheden en werken vanuit hun talenten.

Iedereen kan authentiek leiderschap verder ontwikkelen. Coaching is daarbij een uitstekend instrument.

Vera Uit de Weerd

Careerandlifecoaching.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Mei Lan Tan
Een goed overzicht van wat autenthiek leiderschap met zich meebrengt. Hetzelfde geldt denk ik voor wie dan ook, voor mensen die autenthiek leven; leider of geen leider.
En coaching is een goed instrumenten om dit te bevorderen, maar evengoed zijn er allerlei andere mogelijkheden: van training, inspiratiebijeenkomsten, intervisie etcetera.

Tan training en advies, drs Mei Lan Tan

Meer over Leiderschap