Drie manieren om je invloed te vergroten in de samenwerking

Columns

Een illustratie uit mijn eigen leven: Op mijn 20e ging ik als ijzerwerker werken op een scheepswerf. De eerste vrouw op de werkvloer. Ik was erg bang dat 'die mannen' zouden vinden dat zo'n klein meisje het vast niet kan. Ik 'wist zeker' dat ik geen fouten mocht maken en het in 1 keer moest kunnen. Ik durfde weinig tot niets te vragen en wilde heel graag laten zien dat ik goed genoeg was. Ik dacht dat ik dat het beste kon doen door mijn onzekerheid buiten de deur te laten.

Ik had net leren lassen van Ome Jan. Ome Jan werkte al vanaf zijn 11e in het bedrijf. Hij was nu pensioengerechtigd maar wilde graag 's ochtends nog blijven werken. Een van zijn taken was jonge mensen het vak leren. Zo ook mij. Samen hadden we alle spanten (het frame van het schip, de ribben zo je wilt) gebogen en ik had de stukken waar ze uit bestaan aan elkaar gelast. Toen dat was gebeurd hadden we ze op de kielbalk (de ruggengraat van het schip) gelast. Je moet je voorstellen dat er dan een rammelend geraamte van losse 'zwabberdingen' is. Dit geraamte heeft stevigheid nodig. Eerst moeten de spanten boven aan elkaar vastgezet (het borstbeen als het ware). Dat is een moment waarbij de scheepsvorm voor het eerst zichtbaar wordt.
Het is op de werf een mooi moment. Iedereen, inclusief de eigenaar, komt kijken. Zo stond iedereen daar en Jan zei: wie heeft de spanten aan elkaar gelast? Suze? Prima, dan mag jij naar boven om het gangboord eraan te zetten. En ineens realiseerde ik mij ten diepste wat het betekent om te 'weten' dat je las in orde is. Niet te denken, maar te weten dat je het goed doet. Er moet iemand naar boven, en die is op dat moment volledig afhankelijk van die paar kleine lasjes. Letterlijk.
Als ik het niet goed gedaan had, was ik 5 meter omlaag gevallen. Jan realiseerde zich zijn vraag en de impact. Hij keek me aan, en vroeg, ten overstaan van iedereen: dat is toch geen punt? Jouw werk, je mag het zelf afmaken nu! Mijn hele onzekerheid die ik zo graag buiten had willen laten moest mee naar boven. Ineens realiseerde ik me hoe 'niet dienend' het was geweest om niet eerder te vragen wat ik niet wist. Niemand had mijn onzekerheid erg gevonden. Ze hadden het wel erg gevonden als mijn lassen slecht waren geweest.

Deze les had ik niet uit theorieboeken kunnen halen. In veel omstandigheden op veel manieren is de impact ervan mij bijgebleven. Bij samenwerking moet je op elkaars werk vertrouwen. Je moet erop kunnen bouwen. De dingen moeten gedaan worden, niet omdat het 'moet van de baas', maar omdat het schip dat vraagt. Het schip vraagt dat je onbaatzuchtig die dingen doet die maken dat het resultaat er komt. Bang of niet.

We hebben een diep geworteld gevoel gecreëerd dat je alleen meetelt als je iets kunt, zelden door wie je ‘bent'. Je kunt een mens niet kwalijk nemen dat hij gaat voor eigenbelang als het systeem dat als beloningsmaatstaf aanbiedt. Als mensen in de gaten krijgen dat ze ertoe doen, gaan ze zichzelf controleren, elkaar helpen en ondersteunen, omdat ze inzien dat ze elkaar nodig hebben.

Leidinggeven

Hoe kun jij als leidinggevende je mensen te steunen, als het systeem waar ze in werken dat niet doet? Er zijn wat mij betreft 3 dingen nodig:

  1. Jezelf voluit als voorbeeld willen inzetten, je fouten openlijk laten zien en je openlijk laten steunen door de mensen die met je werken.
  2. Hulp durven vragen, en durven toegeven wat je niet weet of kunt. Er is echt niets zo fijn voor mensen die voor je werken als het gevoel hebben dat zij belangrijk zijn omdat de leider het NIET weet.
  3. Feedback geven die opent. Dat het stimuleert. Dat is een kunst. De feedback die Jan mij gaf in het voorbeeld was een van de beste die ik ooit heb gehad. De impact die dat heeft is onbetaalbaar.

Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want waar oefen jij dan zelf?  Ik hoor graag in welke situaties jullie hebben geleerd over de kracht van vertrouwen en zie uit naar jullie ervaringen!

hartegroet, Suze

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Leidinggeven