Channels

De meeste mensen vinden goed samenwerken belangrijk. Maar meer technische thema’s zoals procedures, planning, budgetten en beslisprocedures krijgen vaak alle aandacht. De ervaring leert  dat meer aandacht voor de zachte (proces-) kant van de samenwerking snel wordt terugverdiend.

Voor een succesvolle samenwerking in teams is aandacht voor de samenstelling van het team en juiste hantering van teamontwikkelingsprocessen nodig. Goed samenwerken is afhankelijk van de onderlinge verhoudingen, de manier waarop men tot besluiten komt en van de individuele motivatie.  Met een goed team worden problemen sneller opgelost, de creativiteit gestimuleerd, kosten bespaard en de productiviteit verhoogd.

Maar er zijn ook nadelen: In teamverband is het niet altijd duidelijk wie welke verantwoordelijkheden op zich neemt. 

De besluitvorming wordt vertraagd door te veel overleg en het accent komt soms te weinig op doen te liggen. Samenwerking lukt alleen maar als de informatie goed wordt verspreid en gecombineerd.

Lees ook:

Drie manieren om je invloed te vergroten in de samenwerking

Binnen een groep moet een goede spreiding zijn van rollen. In een ideale situatie zou ieder teamlid een of meerdere van de volgende teamrollen vervullen, passend bij zijn persoonlijkheidstype:

 • De coördinator: organiseert en let op dat alle teamrollen goed uit de verf komen binnen het project en is de leider, die voor focus aanbrengt binnen het team.
 • De vormgever: geeft vorm en inhoud aan de activiteiten van het team.
 • De innovator: is een bron van vernieuwingen.
 • De evaluator: analyseert de plannen en evalueert de bruikbaarheid ervan.
 • De netwerker: onderzoekt externe mogelijkheden en legt contacten.
 • De teamwerker: verbetert het functioneren van de afzonderlijke teamleden.
 • De organisator: vertaalt plannen naar praktische taken en activiteiten en zorgt vervolgens voor een systematische uitvoering.
 • De kwaliteitsbewaker: perfectioneert de inspanningen van het team en zorgt ervoor dat niets vergeten wordt.

Managers moeten efficiënte teams leiden en worden verantwoordelijk gehouden voor hun teams. Enthousiasme en een positieve mentaliteit bevorderen de teamgeest en helpen u zich goed te voelen binnen de groep. Toon de organisatie dat u begaan bent met haar succes! De boodschap is: glimlach, participeer, kom met frisse ideeën en laat u niet verleiden tot roddels of kwaadsprekerij.

ArrayDe rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bronnen: Lancelot & StepStone: Auteurs: Vroemen, Blake, R.R., J.S. Mouton en R.L. Allen.

Noot van de redactie: Meer over samenwerking en teamontwikkeling in onze kennisbank bij Interne communicatie en bij Team ontwikkeling.

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Teamwerk moet wel georganiseerd worden.
En dan komen de procedures vanzelf aan bod.

Bij samenwerking in een groep komen deze rolverdelingen bijna automatisch, onbewust en informeel tot stand. Een goede observator hoeft alleen achteraf de gekozen rolpatronen van de deelnemers te formaliseren. Natuurlijk wordt de samenwerking optimaal als de deelnemers complementair zijn aan elkaar. Eva Joos.

x
x