De meeste mensen vinden goed samenwerken belangrijk. Maar meer technische thema’s zoals procedures, planning, budgetten en beslisprocedures krijgen vaak alle aandacht. De ervaring leert dat meer aandacht voor de zachte (proces-) kant van de samenwerking snel wordt terugverdiend.
Voor een succesvolle samenwerking in teams is aandacht voor de samenstelling van het team en juiste hantering van teamontwikkelingsprocessen nodig. Goed samenwerken is afhankelijk van de onderlinge verhoudingen, de manier waarop men tot besluiten komt en van de individuele motivatie. Met een goed team worden problemen sneller opgelost, de creativiteit gestimuleerd, kosten bespaard en de productiviteit verhoogd.
Maar er zijn ook nadelen: In teamverband is het niet altijd duidelijk wie welke verantwoordelijkheden op zich neemt. De besluitvorming wordt vertraagd door te veel overleg en het accent komt soms te weinig op doen te liggen. Samenwerking lukt alleen maar als de informatie goed wordt verspreid en gecombineerd.
Binnen een groep moet een goede spreiding zijn van rollen. In een ideale situatie zou ieder teamlid een of meerdere van de volgende teamrollen vervullen, passend bij zijn persoonlijkheidstype:
- De coördinator: organiseert en let op dat alle teamrollen goed uit de verf komen binnen het project en is de leider, die voor focus aanbrengt binnen het team.
- De vormgever: geeft vorm en inhoud aan de activiteiten van het team.
- De innovator: is een bron van vernieuwingen.
- De evaluator: analyseert de plannen en evalueert de bruikbaarheid ervan.
- De netwerker: onderzoekt externe mogelijkheden en legt contacten.
- De teamwerker: verbetert het functioneren van de afzonderlijke teamleden.
- De organisator: vertaalt plannen naar praktische taken en activiteiten en zorgt vervolgens voor een systematische uitvoering.
- De kwaliteitsbewaker: perfectioneert de inspanningen van het team en zorgt ervoor dat niets vergeten wordt.
Managers moeten efficiënte teams leiden en worden verantwoordelijk gehouden voor hun teams. Enthousiasme en een positieve mentaliteit bevorderen de teamgeest en helpen u zich goed te voelen binnen de groep. Toon de organisatie dat u begaan bent met haar succes! De boodschap is: glimlach, participeer, kom met frisse ideeën en laat u niet verleiden tot roddels of kwaadsprekerij.
De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. In elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bronnen. Bronnen: Lancelot & StepStone: Auteurs: Vroemen, Blake, R.R., J.S. Mouton en R.L. Allen.
Noot van de redactie: Meer over samenwerking en teamontwikkeling in onze kennisbank bij Interne communicatie en bij Team ontwikkeling.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
En dan komen de procedures vanzelf aan bod.