Innovatie door Leiderschap vanuit het Hart?

Leiderschap vanuit het Hart gaat over het zien van mensen in je organisatie als mens en niet als resource, iemand die tegen betaling iets voor je doet. een bepaalde mate van anonimiteit. Veel organisaties werken nog steeds volgens het Control paradigma (zie Steven Covey). Is dat een goede voedingsbodem voor innovatie? Naar mijn mening niet, het tegenovergestelde. Innovatie is een proces van creativiteit, in een omgeving waar creativiteit mogelijk is, waar er ruimte en vrijheid is. Waar de eigenheid van mensen gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Waar mensen hun talenten en kwaliteiten kunnen inzetten voor een gemeenschappelijk doel. Waar mensen zich zelf kunnen zijn en elkaar zien als mensen en met elkaar als mens om kunnen gaan. Je ziet in organisaties een steeds grotere behoefte van mensen om invloed uit te oefenen op hun dagelijks werk, verbinding met anderen te maken. Kun je je als leidinggevende nog permitteren om "de baas" te zijn en "in control"? Of wordt het tijd voor een paradigmaverschuiving?

Paradigmaverschuiving in werken
Control
Hard
Moeizaam
Ratio (hoofd)
Voor anderen
Prestatiegericht
Kost energie
Gaat uit van te kort
Noodzaak
Oordeel
Sturen
Wij, zij
Complexiteit
Concurreren
Whole person
Hart
Moeiteloos
Gevoel én ratio
Voor jezelf (en dan voor anderen)
Ontwikkelingsgericht
Levert energie op
Gaat uit van overvloed
Keuze
Zonder oordeel
Zelfsturing
Eenheidsbewust
Eenvoud
Samenwerken

Een Leider vanuit het Hart is een persoon die:
- Ruimte creëert voor anderen om de eigen persoonlijke visie te kunnen ontwikkelen, persoonlijk te groeien, passie te vinden en te presteren.
- Het hoger doel voor ogen heeft, te weten het verbeteren van de kwaliteit van leven, van de maatschappij en onze leefomgeving.

Robert K. Greenleaf was in de jaren '70 van de vorige eeuw al overtuigd van de noodzaak van een paradigmaverschuiving in Leiderschap. In die tijd heeft hij reeds de principes van Servant Leadership beschreven. Servant Leadership is een vorm van Leiderschap vanuit het Hart.

In het boek "Profit for life" laat Jay Bragdon aan de hand van een aantal organisaties zien wat het uitstekende rendement is, ook op langere termijn van, wat hij noemt, Living Asset Stewardship" niks anders dan een andere vorm van Leiderschap vanuit het Hart.

Gaan we deze paradigmaverschuiving maken en geven we onze innovatiekracht weer een boost? Geven we de talenten en kwaliteiten van mensen en hun energie weer de ruimte voor deze innovatie? Durven we de controle los te laten als manager en dienstbaar te zijn aan onze medewerkers zodat zij de gemeenschappelijke organisatiedoelen kunnen realiseren?

Of kunnen we als organisatie voldoende innovatief zijn zonder de het volledige potentieel van onze medemensen?

Henk Meulendijks
www.Different-Perspective.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Jos Steynebrugh
Henk,
ik vind je uitgangspunten mooi. Maar . . .
zonder de andere componenten van de drie-eenheid (hart-hoofd-handn) duidelijk te faciliteren loop je als leider het risico in de lade "softy" of "zweefmolen" te worden gestopt.

Kijk even op de site van Schouten & Nelissen (http://www.competentiemodel.nl/). Daar vind je een mooie toelichting op dit model. Zij noemen het "voelen, denken en doen".

Groet,
Jos Steynebrugh
Change Enhancement, Zoetermeer