Maatschappelijke baten

Columns

Afgelopen week mocht ik op de tiende verdieping van de Haagse bibliotheek -met adembenemend uitzicht over onze residentie- het Digid-feestje voorzitten. Waarbij mevrouw de Minister het officiële startsein gaf voor de nieuwste versie van Digid. Dé toegangscode voor onze publieke electronic highway. In aanwezigheid van zij die daar de afgelopen maanden hard aan hebben gebikkeld. Zowel vanuit het publieke als het private domein. Uiteraard mét de clubs die er gebruik van maken. En het leuke is dat dit project nou écht een voorbeeld is van een geslaagde aanpak.

ICT projecten bij de overheid

Bij ICT projectmanagement bij de overheid hebben we tegenwoordig de mond vol van nieuwe hypes zoals Agile en Scrum. Maar in feite is de wijze waarop grote uitvoerders zoals UVW, DUO, SVB en Belastingdienst zo'n zeven jaar geleden de handen ineen hebben geslagen een goed voorbeeld van de scrum-aanpak avant la lettre! Want moet je eens kijken naar de resultaten die tot stand zijn gekomen zonder traditionele aanpak met wetgeving, dikke beleidsnota˙s en ingewikkelde vergaderingen. Gewoon inspelen op de behoefte. Van die gebruiker dus. Met een sterk pragmatisch bottom-up karakter. En inmiddels is het marktaandeel van Digid in ons land bijna 80%! Jawel. En dagelijks komen er nog steeds nieuwe gebruikers bij. Afgelopen jaar meer dan 53 miljoen transacties met pieken -zo rond eind maart als iedereen z'n aangifte verwerkt- van meer dan 800.000 per dag! Met 600 aangesloten publieke instellingen. En met een beheerslast van Euro 1,00 per gebruiker per jaar. Ja, je leest het goed: 1 hele euro. Kijk dan eens naar de maatschappelijke baten van zo˙n investering. Mooie business case! Zeker als je dat afzet tegen onze zuiderburen waar het aantal transacties per jaar in een vergelijkbaar systeem is blijven steken op slechts 4 miljoen...

 Heel terecht dat we als ICT-ers ‘t frequent om de oren krijgen. Wij zijn ook zulke slechte marketeers. We investeren by far onvoldoende in de relatie tussen de aanvankelijke kosten en de uiteindelijke baten. En dan niet alleen kwantitatieve baten, maar vooral ook de kwalitatieve. Voorzien van de opportunity costs natuurlijk. Waarbij we ook vooraf duidelijke afspraken maken met de clubs die straks voor de revenu’s moeten gaan zorgen. Opdat ze dan ook daadwerkelijk verzilverd worden. Want een veel gehoorde klacht is dat er alsmaar nieuwe zaken bij komen en dat er onvoldoende wordt gesnoeid.

Geslaagde aanpak ICT project

Laat dit succes een open invitatie zijn om ook andere innovatie projecten op deze wijze op te pakken. Met elkaar. Op gelijkwaardige wijze. Vanuit ieders eigen verantwoordelijkheid. Gericht op het gemeenschappelijk winnen. Want we weten het toch allemaal: als er nou één vakgebied is waar we met z’n allen de komende jaren forse stappen in moeten zetten dan is dat wel de toepassing van informatievoorziening. En dan helpt het alsmaar jammeren dat de overheid zo’n bende maakt van haar ICT projecten nou niet zo heel erg. To put it mildly.

Aan de slag dus

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Scrum - Agile