De GIG-Economy is onvermijdelijk. Wees voorbereid

Columns

We weten allemaal dat het niet meer van deze tijd is om zo lang voor dezelfde onderneming te werken dat je eindelijk dat gouden horloge krijgt. Tot voor kort was het meer dan normaal om na 3 tot 4 jaar weer eens ergens anders te kijken om zo meer ervaring op te doen en je marktwaarde te verhogen. Nu is er een nieuwe trend; met of zonder behoud van een vaste baan je kennis en diensten aanbieden als freelancer. En daar profiteren zowel de medewerker als de onderneming van.

Het aantal zelfstandige professionals is de afgelopen 15 jaar wereldwijd met 50% gestegen waarbij Europa met 35.5% freelancers koploper is. Gemiddeld verdienen de freelancers 17 Euro per uur, maar er zit een groot verschil tussen bijvoorbeeld financiële dienstverleners en administratief medewerkers. Opvallend is dat 84% van de freelancers jonger is dan 39 jaar en zelfs 50% jonger dan 30 jaar.

Wat beweegt de nieuwe generatie om freelancer te worden?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat flexibiliteit de grootste drijfveer is om te gaan freelancen. 72% van alle freelancers geeft aan de traditionele 9 tot 5 cultuur te willen ontsnappen. Maar 50% geeft aan dat nieuwe skills leren en een betere werk/privé balans hun grootste motivatie is om de zekerheid van een vaste baan op te zeggen. Daarnaast speelt voor 30% van de freelancers de afwisseling in werkzaamheden en het werk uitdagend houden een belangrijke rol.

Redenen om freelancer te worden

  • Flexibiliteit 72%
  • Betere werk/prive balans 50%
  • Afwisseling werkzaamheden 30%
  • Uitdaging in werkzaamheden 30%

Bron: Kalido, One Poll, Consultancy.uk.analysis

Het lijkt er op dat ondernemingen niet meer in staat zijn om met name jongere medewerkers te bieden wat ze nodig hebben of daar te langzaam op inspelen. En de drang naar (zelf)ontplooiing onder jongeren is groter dan ooit.

(On)benut talent

Hoe traditioneler de onderneming, hoe meer waarde wordt gehecht aan duidelijke functieprofielen die de kaders aangeven waarbinnen de medewerker moet én mag opereren. En dat is nu precies waar de jongere generatie niet meer tegen bestand is omdat het niet in de menselijke natuur zit om binnen een strikt kader te blijven. De jongere generatie komt er achter dat ze als individu veel meer talenten hebben dan de vaak rigide functieomschrijving toelaat om te benutten en te ontplooien. En niemand wordt gelukkig als zijn of haar talent niet benut wordt.

Als paddestoelen uit de grond

Dat het nu zo’n vaart loopt met het stijgend aantal freelancers is niet alleen te wijten aan de rigide ondernemingen die niet of nauwelijks inspelen op de menselijke natuurlijk. De digitalisering en globalisering spelen minstens een evenredige rol. De platformen waar men zich kosteloos kan inschrijven om services en diensten aan te bieden rijzen als paddestoelen uit de grond. Deliveroo.com, Ubereats.com, calltheone.com zijn maar een kleine greep uit het aanbod van platformen waar bijna iedereen een graantje mee kan pikken en zonder of met behoud van een vaste baan een aardig inkomen kan genereren.

En veel van deze platformen zijn door de globalisering letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend. Taal en vestigingsplaats vormen steeds minder een belemmering om services of diensten te verlenen. De dokter die via een live videoverbinding zijn diensten aanbiedt uit Bangkok weet misschien wel meer en geeft soms een betere service dan je eigen huisarts die al standaard het recept voor een paar pillen antibiotica voor je klaar heeft liggen.

De leegloop van medewerkers binnen ondernemingen

Door de toenemende drang naar het freelancen krijgen ondernemingen het steeds moeilijker om hun medewerkers te behouden, maar deze leegloop biedt ook voordelen. Door juist gebruik te maken van freelancers wordt het veel eenvoudiger om pieken en dalen in benodigde arbeidscapaciteit op te vangen. Ondernemingen die veelvuldig gebruik maken van freelancers geven ook aan dat het dankzij freelancers veel eenvoudiger is om op het juiste moment de juiste expert in huis te hebben. Overige voordelen zijn het veilig stellen van deadlines en het binnenhalen van frisse kennis en inzichten.

Redenen om juist meer met freelancers te werken:

  • Het managen van arbeidscapaciteit 43%
  • De juiste expertise in huis hebben 37%
  • Veilig stellen van deadlines 32%
  • Frisse kennis en inzichten 16%

Bron: Kalido, One Poll, Consultancy.uk.analysis

Iedereen heeft meerdere expertises

Calltheone.com is een wereldwijd platform waar professionals en consumenten op aanvraag hun kennis kunnen delen via een live videoverbinding en daarvoor per minuut betaald worden. Uit hun eigen onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde expert tot wel 6 verschillende expertises aanbiedt. Hoewel verschillende vormen van coaching door 28% van de experts wordt aangeboden en veruit koploper is, blijkt dat bijvoorbeeld de yoga leraar ook veel van computers en voeding weet en zichzelf ook beschikbaar stelt als lokale gids. Het platform geeft een goed beeld van hoeveel verschillende disciplines een individu verstand heeft. De mate van kunde binnen de verschillende disciplines is niet meegenomen in het onderzoek, maar het bevestigd wel de drang die eerder is beschreven om te gaan freelancen om jezelf te ontwikkelen.

De trend zet door

De trend in groei van het aantal freelancers - en medewerkers die naast hun baan een gig aanbieden - blijkt elk jaar toe te nemen en is niet meer te stoppen. Het zal heus zo’n vaart niet lopen, maar het zou kunnen zijn dat we in de nabije toekomst de huidige vorm van arbeidscontracten niet meer kennen. Of dit gebeurt weten we niet, maar wel is het verstandig dat de huidige generatie HR managers en de ondernemingen die toekomstbestendig willen zijn de nodige voorbereidingen nemen om in te spelen op deze trend. Als straks niemand meer een vast contract wil en als dat het enige is dat je hen kunt aanbieden, zul je een serieuze uitdaging hebben om te blijven voldoen aan de vraag van je klanten.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over IT en Business