Channels
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Zou het begrip onderzoeken zonder schuldvraag of zondebok een goed beeld kunnen geven van Blame free?

Wat een goed artikel. Dank daarvoor!

Beste Shirine,

Wat u ‘blamefree ‘onderzoeken (BTW ik ben akkoord met u, dit is slecht vertaald: onderzoeken zonder te blameren of nog slechter vertaald: waardevrij onderzoeken) noemt, noem ik een succesvolle ‘cruciale dialoog’ voeren. Zoals ik nog nooit van ‘blamefree’ onderzoeken hoorde, heeft u waarschijnlijk nog nooit over het begrip ‘Cruciale dialogen’ en het ‘Cruciale dialoogmodel’ gehoord. Niet erg. Toch komt wat u in uw goed artikel omschrijft als ‘methodische precisie’ overeen met m’n Cruciale Dialoog Model.

Dit Model is enerzijds gebaseerd op het Creatief wisselwerkingsproces (mijn vertaling van Creative Interchange van Henry Nelson Wieman) en anderzijds het Dialoogmodel van de Nederlandse Stichting Dialoog (en dus van Lex Bos). Het is een synergie tussen beiden, als het ware.

U kunt op het internet heel wat vinden inzake Cruciale Dialogen en Creatieve wisselwerking, onder meer op de column webstek van Innovatief Organiseren, waar ik een serie columns met betrekking tot dit onderwerp publiceerde, waaronder http://www.innovatieforganiseren.nl/gastcolumns/cruciale-dialogen-het-dagelijks-beleven-van-creatieve-wisselwerking/ , en op http://www.slideshare.net/johanroels33 . Het boek ‘Cruciale dialogen’ (Garant, 2012) is uiteraard ook een optie.

Het model heeft een zekere ‘methodische precisie’ met z’n vier fasen, acht basiscondities en zestien vaardigheden. En het kan zowel bij ‘cruciale’ dialogen (jouw ‘functioneel conflict’) als bij een dialoog zonder overdreven ‘spanning’ succesvol worden ingezet. Waarschuwing: ‘Cruciale dialogen’ is geen leesboek, het is een doe-boek!

Creatively,
Johan

Goed artikel! Heldere beschrijving waar vakgenoten zoals ik wat aan hebben. Ik gebruik zelf de term ‘oordeelloos ontdekken’. Dat wat toegedekt werd, wordt zonder elkaar te beoordelen, blootgelegd. Om van daaruit een volgende stap te zetten…

Onderzoeken zonder schuldvraag of zonder zondebokken; oordeelloos ontdekken – wat een mooie alternatieven!!! Dank jullie wel!!!

Helemaal volgens het stramien van duurzame en generatieve verandering waar ik zelf zo achter sta. Ik had het niet beter kunnen verwoorden en het geeft me zelfs weer moed om toch ook in de medische wereld aan de slag te gaan, maar niet zonder een stevige schaduwcoach. Dank je wel

Toon alle 6 reacties
x

Inloggen op ManagementSite.nl

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account?

Word gratis lid
x

Inloggen

of