Channels

In tijden van aanhoudende crisis kun je gemakkelijk in een teneur te komen van ‘doen-wat-er- moet-gebeuren-en-verder-niet-zeuren’. Je mag immers blij zijn dat je werk hebt. En als je er zelf al wat positiever tegenaan kijkt, wordt dit op verjaardagspartijtjes wel bijgesteld met alle sombere verhalen van andere mensen.

Deze algehele teneur kan ervoor zorgen dat je verkrampt in je werk. Je voelt je minder vrij, laat op je werk meer over je heenkomen en hebt de neiging om minder je eigen geluid te laten horen. Want oh oh, stel je toch voor dat je je baan of die opdracht verliest! Je hebt nog wel een hypotheek te betalen. Dus houd je je in en wacht je tot de crisis over is.

Deze houding gaat al snel ten koste van je bevlogenheid in het werk. Het initiatief laat je meer en meer over aan anderen. Je doet wat je gevraagd wordt, je werkt hard, maar er zijn steeds minder dingen waar je nu eens lekker je tanden in kunt zetten. Je vervlakt. Dat vertaalt zich naast in minder voldoening voor jezelf onvermijdelijk ook in minder positieve resultaten. Naarmate de economische crisis langer duurt en de tijd in gelatenheid verstrijkt, zak je steeds verder weg in deze negatieve spiraal.

Lees ook:

Hij is bevlogen, maar toch zijn ze niet blij met hem

Deze manier van denken en doen helpt je uiteindelijk aan een persoonlijke crisis. Die heb je zelf ingezet door je manier van denken (want gebaseerd op angst en onzekerheid) en die voed je vervolgens door alle verhalen om je heen. Een menselijke reactie. Alleen heeft die bijzonder weinig met de algemene realiteit te maken. Het is slechts een realiteit die je zelf hebt geschapen.

Het goede nieuws is dat je hier ook zelf weer uit kunt komen. ‘Gewoon’ door anders te denken en anders te doen. Uit onderzoek naar bevlogenheid* blijkt namelijk dat veranderingen die we zelf initiëren meer positief effect hebben op onze mentale gezondheid dan veranderingen uit de omgeving. Anders gezegd: je hebt zelf meer invloed op het gevoel bevlogen te zijn, dan je omgeving ooit op jou kan hebben.

En bevlogenheid levert heel wat op! Bevlogen mensen hebben een betere gezondheid, herstellen sneller van de inspanning die het werk vraagt, presteren beter, hebben meer tevreden klanten en besmetten bovendien hun collega’s met hun enthousiasme.

Je bereikt snel en effectief meer bevlogenheid als je bouwt aan persoonlijke bronnen, zoals zelfvertrouwen, optimisme en hoop. Dat lijkt niet zo gemakkelijk, maar dat valt reuze mee. Er zijn twee elementen van doorslaggevend belang bij zo’n bouwproces: het ervaren van positieve emoties en het stellen en behalen van persoonlijke doelen op het werk.

Met de onderstaande tips bouw je aan jouw bevlogenheid

  1. Stellen en behalen van persoonlijke doelen:
    a. Bepaal waarover je niet zo tevreden bent in je werk. Geen enorm grote dingen, maar van die dagelijkse dingen waarvan je merkt dat ze je energie kosten. Bijvoorbeeld dat je vindt dat je te weinig feedback krijgt van je omgeving.
    b. Stel jezelf een doel om dit te verbeteren. Het doel kan dan zijn dat je van 3 mensen feedback wilt hebben op jouw functioneren. Plan afspraken met deze mensen en ga hierover in gesprek.
    c. Zorg dat je het doel haalt. Maak het daarom niet te groot en zorg dat JIJ het kunt realiseren (het doel: ik wil dat hij mij aardig vindt past daar bijvoorbeeld niet in…;-)
  2. Ervaren van positieve emoties:
    Schrijf 3 weken lang aan het einde van elke dag 3 positieve ervaringen op die je die dag hebt ervaren. Vaak zijn we gewend alleen te kijken naar alles wat beter kan, maar je zult al snel het aangename effect ervaren van het letten op positieve aspecten van je werk.

Kortom: laat je gemoed niet inpakken door een crisis. Het gevoel bevlogen te zijn is een keuze die je zelf kunt (waar)maken.

 

Callista Roelofs is auteur van het management eBook ‘Breek uit de Waan van de Dag’ gratis aan te vragen op www.waanbrekers.nl.

* Voor dit artikel heb ik mij laten inspireren door een artikel van Else Ouweneel die onlangs promoveerde aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp ‘bevlogenheid’.

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x