Schrijf eens wat formeler!

Columns

Dit kreeg Sandra, een van mijn bloglezers, te horen van haar collega’s. Gezamenlijk moesten ze een Strategisch Meerjaren Personeelsplan opleveren. En de teksten die Sandra aandroeg, vond men te informeel. Zelf wist ze niet of formeler schrijven nu beter was of niet.

Sandra schrijft mij hierover: “Maar ja, zonder specifieke schrijfkennis delf ik natuurlijk het onderspit. Zij zullen wel weten hoe het moet. Bovendien is het plan voor managers bedoeld en die vinden dat formele misschien ook wel fijn!”

Wat is nu beter: formeel of informeel schrijven? Voordat ik deze vraag beantwoord, vraag ik je eerst de volgende alinea te lezen:

Het kunnen omzetten van externe medewerkers naar interne medewerkers, wat een bijdrage levert aan de taakstelling van 15% bezuinigen, betreft -3 FTE t/m +19 FTE afhank...

Lise
Volmondig mee eens. Eén probleempje bij het stappenplan: je hebt natuurlijk niet altijd iemand in de buurt aan wie je je tekst kan voorlezen.

Gelukkig vind ik dat hardop lezen - voor jezelf - minstens even goed werkt. Vooral als je daarbij nadenkt of je die zinnen ook tijdens een gewoon gesprek zou gebruiken. Ik doe dus de partnertest: http://schrf.be/1aHDiiJ. En dat werkt! Want ik haal er áltijd stroeve zinnen uit die ik ervoor helemaal niet zag.
Gerard Lappee
Dit doet mij denken aan een uitspraak van Blaise Pascal: 'Een te lang of te kort betoog, en het betoog is duister'

Meer over Professionalisering