Zzp'er profiteert van herstel

Actueel

Het ergste leed lijkt geleden, voor de grote groep zelfstandigen zonder personeel. Nadat het aantal zzp'ers in crisisjaar 2009 voor het eerst in tien jaar daalde, waagden in het derde kwartaal van 2010 weer 27.000 mensen de stap naar het eigen bedrijf. In totaal zijn er nu 708.000 zelfstandigen zonder personeel, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Dat is bijna 10 procent van de totale beroepsbevolking.

De zzp'ers leken vorig jaar de klappen van de economische crisis op te vangen. Er is veel verborgen leed onder deze groep, zei directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau in december 2009 bij de presentatie van de nieuwe prognoses voor de economie. Volgens Teulings zou deze groep werkenden de verklaring vormen voor het feit dat de werkloosheid in Nederland veel trager toenam dan eerder werd gevreesd. Zij vormden, door hun flexibele inzet, immers een buffer op de arbeidsmarkt.

De cijfers spraken boekdelen: in het derde kwartaal van 2009 daalde het inkomen van de groep zelfstandigen met gemiddeld 12 procent. Econoom Michiel Vergeer van het CBS schat het inkomensverlies van zelfstandigen over heel 2009 nu op ongeveer 5 procent. Het opmerkelijke daarbij is dat deze zelfstandigen minder geld hebben verdiend, terwijl ze hetzelfde aantal uren hebben gewerkt. Dit betekent dat hun tarieven omlaag zijn gegaan en dat ze waarschijnlijk meer tijd hebben besteed aan onbetaalde klussen als het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Voor 2010 zijn er nog geen inkomensgegevens beschikbaar, zegt Vergeer. Maar de verwachting is dat de zelfstandigen zullen profiteren van het herstel. De economische groei lijkt voor een groot deel ten goede te komen aan de zelfstandigen, zegt Vergeer. Het is niet voor niets dat duizenden werknemers de stap naar een eigen bedrijf nu weer durven te maken.

Volgens het CBS zit de groei van het aantal zzp'ers nu vooral in de zogeheten 'deeltijdzelfstandige'. We zien veel mensen die tussen de 20 en 32 uur per week voor hun eigen bedrijf werken, zegt Vergeer. Ook heeft 12 procent van de zelfstandigen nog een vaste baan naast het eigen bedrijf. Die groep houdt nog een slag om de arm, denkt Vergeer. Een vaste baan geeft natuurlijk meer zekerheid. Je kunt erop terugvallen als het niet goed gaat met de eigen zaak.

Volgens het CBS is de groep zzp'ers inmiddels niet meer weg te denken. Zelfstandigen voorzien overduidelijk in een behoefte van werkgevers. Uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN), die vandaag ook verscheen, blijkt dat de helft van alle bedrijven gebruik maakt van zzp'ers. Diezelfde enquête, een gezamenlijk onderzoek van het CBS, de Kamers van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid en werkgeversorganisaties, laat zien dat de vraag naar personeel weer aantrekt. Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis neemt het bedrijfsleven meer personeel aan dan het laat afvloeien, luidt een conclusie uit het rapport.

'Het blijft onzeker, maar ik ga het redden' Anne Stael begon twee jaar geleden voor zichzelf en geeft religieuze adviezen aan bedrijven. Het gaat goed met mijn bedrijf. Ik zit echt op mijn plek. Vorig jaar maakte ik me soms zorgen. Komen er wel nieuwe opdrachten? Red ik het financieel? Dat is nu over. Mijn netwerk is goed en de opdrachten komen vanzelf. Het blijft een onzeker bestaan, maar ik ga het redden.' 'Ik heb weinig last gehad van de crisis' Ronald van Lienden startte eind 2008 zijn bedrijf Good to Great Consulting, waarmee hij logistiek advies geeft. 'Ik heb gelukkig weinig last gehad van de crisis. Vanaf het allereerste moment heb ik fulltime kunnen werken. Ik heb één grote opdrachtgever, een ziekenhuisapotheek in Tilburg. Daarnaast doe ik andere klussen. Dit is ideaal: ik doe wat ik leuk vind.'

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen berichten in andere media. Bij elk bericht vermelden wij de oorspronkelijke bron. Bron: Patricia Veldhuis, NRC, 08-12-10.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Zakelijke dienstverlening