Zuidas van het Kwaad

Columns

Toegegeven, de wereld is ook een stuk minder overzichtelijk geworden. Dr. No, door Joris Luyendijk opgevoerd als het voorbeeld van het archetypische Kwaad, heeft plaatsgemaakt voor boeven waar we maar niet echt boos op kunnen worden. Seriemoordenaars, landverraders en maffiabazen – als je maar een tijdje met ze optrekt, worden ze vanzelf menselijk. En wie is er nou zelf helemaal zonder zonden?

Luyendijk deed onderzoek naar de wereld van de haute finance in de City van Londen en komt tot de conclusie dat bankiers (aldaar) in een ‘amoreel universum’ leven. Zoals een van de geïnterviewden zijn schone handen verklaart: ‘ik moet namelijk binnen de wet een zo hoog mogelijke winst halen voor de aandeelhouders die de eigenaren zijn van mijn bank. Discussies over ‘goed’ en ‘fout’ worden simpelweg n...

Willem Mastenbroek
Lid sinds 2019
Amoreel, immoreel? Zie de tweet van Luyendijk over zijn artikel in Trouw.

<em>Joris Luyendijk
@jorisluyendijk

wat 'n reacties op dit stuk over bankiers, ‘t taboe op moraliseren en de a-morele target-cultuur. De City is overal: http://bit.ly/1PTHNgC</em>

In de 80 reacties overheersen moedeloosheid, scepsis en cynisme. Als dat de stemming is die NL domineert dan vrees ik het ergste. Wat een verschil met de stemming een paar dagen terug op het<a href="http://thenextweb.com/conference/europe/" target="_blank" rel="nofollow"> NextWeb Event</a>. Er is nog hoop!
Gerard Lappee
Ik had nog nooit van de term 'amoreel gedrag' gehoord. Maar nu herken ik 'm wel!
Zo mailde ik gisteren met PayPal over de wijzigingen in hun beleid. PayPal had naar zijn leden een omvangrijk en slecht leesbaar document gestuurd met het verzoek om deze te raadplegen.

Ik vroeg aan PayPal of men oprecht dacht dat alle leden dit document zouden doornemen en of het niet handiger was geweest om expliciet de belangrijkste (nadelige) wijzigingen aan te geven en te verwijzen naar het oordeel van de Consumentenbond en/of AFM.

De reactie van PayPal sprak boekdelen:
"Of u deze leest of niet dient u voor uzelf uit te maken, wij zijn wettelijk verplicht dit te melden aan onze klanten binnen een bepaalde termijn voor de wijzigingen effectief van kracht gaan, dit doen wij dan ook.
Of de AFM of consumentenbond dit hebben gelezen kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik ga er echter van uit dat dit vanzelfsprekend is, indien u hier echter duidelijk over wenst kunt u steeds met de AFM en consumenten bond contact opnemen."
Gerard Lappee
Jacco, da's een goeie vraag. Ik ken iemand die bij de AFM werkt en zal jouw vraag aan deze persoon voorleggen.
Gerard Lappee
Jacco, da's een goeie vraag. Ik ken iemand die bij de AFM werkt en zal jouw vraag aan deze persoon voorleggen.
Wordt vervolgd!
Gerard Lappee
Mijn contactpersoon bij de AFM vindt dat het voorbeeld van PayPal meer op het werkveld ligt van andere instanties. Zoals van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), of van de Autoriteit consument en markt (ACM).

Meer over Het spel om poen en prestige