Weemoed bij een afscheid

Ik ga weer in Nederland wonen. Nou was ik daar het laatste jaar al meer dan in de VS, zeker als ik daar de tijd die ik in andere Europese landen doorbracht bij optel, maar het gezin woonde nog in Silicon Valley. Ik voelde mij in toenemende mate een luchtvaartreiziger die de vraag op de markt moet volgen en steeds minder thuis kwam. Dat is nu voorbij, ook het gezin verhuist, in Juli na vier jaar hier in Californie gewoond te hebben.

Blij? Nou niet helemaal en dat niet alleen om klimatologische redenen, nu ik de zon van Californie achter mij laat! Ik heb de smaak van ondernemen hier te pakken gekregen en … van technologie, iets dat vier jaar geleden bij mij nog een blinde vlek was. Ik denk niet dat er ergens zoveel dynamiek is als hier, zelfs nu de streek diep in de IT recessie zit. Uit alle windsteken van de wereld is hier het talent verzameld. Dat gaat in overgrote mate niet weg, ondanks massale ontslagen, maar concentreert zich in de goeie en sterke ondernemingen, die de communicatie revolutie zullen voortzetten.

Europa ligt lichtjaren op deze streek achter daar ben ik ten diepste van overtuigd. Onze general managers weten in overgrote meerderheid weinig van technologie; ook niet dus wat zij er mee in hun vakgebied op de markt mee kunnen doen. Zij vertrouwen op hun IT specialisten, die echter te vaak slechts de vertegenwoordigers zijn van de backoffice of de data fabriek. Dat tekort aan kennis is een van de redenen dat de productiviteit in Nederland en andere Europese landen de laatste jaren zo dramatisch is achter gebleven bij de VS.

Wij moeten de belangrijkste slagen op het gebied van Ebusiness en IT nog maken al denken wij in Europa vaak dat wij het wel al weten. Ik denk dat dat bij de meeste bedrijven verschrikkelijk tegenvalt. Productiviteitstijging in de toekomst zal zeker leiden tot betere resultaten in het bedrijfsleven maar ook tot minder werk. En dan nog onze besluitvorming procedures met eindeloos consensus management, te weinig inspirerend leiderschap en te ver doorgevoerde decentralisatie cq suboptimalizatie. Weinig reden om de toekomst van Europa met optimisme tegemoet te zien dus, dunkt mij. Maar ja het is mijn job om mijn clienten juist die achterstand te laten inhalen!

Maar weg met al die somberheid, ik houd hier mijn kantoor in San Francisco. Mijn collega Pieter Bas Leezenburg blijft ons IT aanbod verzorgen en ik kan hier tenminste eenmaal per twee maanden weer naar toe, naar mijn eigen kantoor om weer van nieuwe technologische mogelijkheden kennis te nemen. Die zijn vaak zeer inspirerend, vrijdag was ik nog aanwezig bij de presentatie van negen ondernemers van mijn partner en venture capitalist Vision Cap. Het speelde zich af in een schitterend hotel te Monterey aan het strand. Prachtige plek, maar helaas ontbrak de tijd om daarvan te genieten

Negen presentaties op een middag, nadat wij ochtends over de strategie van het fonds en de goede resultaten hadden gediscussieerd. Negen ondernemers, CEO’s, die jonge ondernemingen vertegenwoordigden, die producten maken varierend van “enterprise search software” een prachtig systeem om informatie als onderdeel van kennis mangement binnen een onderneming beter toegankelijk te maken, catalogus management een unieke marketing tool voor die ondernemingen bv groothandelaren die een complex en groot assortiment hebben.

Verder “product life cycle management”, om vooral continue product ontwikkeling beter te kunnen beheersen, een security systeem in een heterogeen multi platform environment, data netwerk componenten, optische netwerk systemen en telecom /fiber optic toepassingen. Adembenemend, veel perspectief, maar ook veel risico: echt innovatie. Af en toe een futuristische wereld die zich op een andere planeet lijkt te bevinden. We hadden ook twee presentaties van partner VC’s die een veelvoud van deze ondernemingen op hun weg naar de beurs of overname door een grote onderneming begeleiden, met dezelfde hoopgevende boodschap.

De tijden zijn moeilijk want er bestaat bij financiers grote aarzeling om in innovatie te investeren. Toch gebeurt dat binnen de hechte netwerken van VC’s nog op grote schaal , deals zijn nu bovendien goedkoop. Men gaat gewoon door en de winsten zullen - daar zijn allen van overtuigd - gigantisch zijn, niet bij alle ondernemingen natuurlijk, maar bij enkele die dan zodanig veel opbrengen dat zij het hele fonds naar grote winsten dragen.

De ervaring is groot. Zorgen dat je altijd voldoende geld in kas hebt om het vol te kunnen houden en de meestal gigantische aanloop verliezen te kunnen dragen. De pionier ondernemer/researcher/starter op tijd aflossen door een professionele manager CEO met intercontinentale/ interculturele ervaring, want al deze onderneming gaan voor “global”. Regionale markten bestaan slechts zeer tijdelijk bij hightech. Elk jaar op basis van de marktontwikkelingen je formule bijstellen, soms fundamenteel met nieuwe technologie bv bij chips. [De wet van Moore zegt bijvoorbeeld dat output iedere 18 maanden verdubbelt tegen dezelfde prijs en dat kan vaak alleen met nieuwe technologie].

Heerlijk zo’n dag. Nog een week en dan….tot spoedig ziens Californie

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over ICT & Internet